Juka ogrodowa to zimozielona bylina, liście w kształcie mieczy, a kwiaty białe, dzwonkowate osadzone na dość długiej łodydze. Kwiaty pojawiają się po ok. 2, 3 latach od posadzenia.
Kwiaty juki ogrodowej są niewątpliwie dekoracyjne, zachwycające, piękne. Jednak jeszcze do niedawna byłam pewna, że tylko na tym się kończy ich rola, ale nie!
Kwiaty juki ogrodowej są także jadalne, zdrowe i ciekawe w smaku.
Mamy obecnie okres kwitnienia juki, czyli przełom czerwca i lipca, spróbuj więc tego cudu natury bo za moment jej nie będzie. Możesz zacząć od schrupania świeżych, surowych kilku sztuk, a będziesz zachwycony (przynajmniej u mnie tak było).
Juka ogrodowa znana jest pod nazwą juka karolińska, włóknista, szpileczka włóknista, krępla włóknista. Nie jest to roślina zbyt wymagająca, jeśli chodzi o uprawę, nie potrzebuje dużo wody (u mnie rośnie w gruncie i praktycznie nie podlewam jej), jest odporna na mróz. Juka należy do rodziny roślin szparagowatych. Smak kwiatów jest lekko cytrynowy, z kwiatowym aromatem , a w odczuciu kwiaty są dość chrupiące.
CO ZAWIERA KWIAT JUKI?
Juka zawiera saponiny, cynk i selen. Saponiny wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Dzięki zdolności wiązania wielu toksyn i metabolitów przyczyniają się do procesów odtruwania organizmu, są więc jak najbardziej pożądane dla zdrowia.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KWIATÓW JUKI OGRODOWEJ
Kwiaty juki ogrodowej mają kilka właściwości zdrowotnych i leczniczych. Zastosowanie w medycynie ludowej jest mniej znane niż innych roślin leczniczych, warto je poznać, do czego serdecznie zachęcam.
Właściwości juki:
Działanie przeciwzapalne:
Kwiaty juki zawierają saponiny, które mogą mieć działanie przeciwzapalne; pomagają one w łagodzeniu stanów zapalnych, szczególnie w przypadku problemów ze stawami, takich jak artretyzm.
Działanie antyoksydacyjne:
Juka zawiera związki antyoksydacyjne, które mogą pomagać w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie, co może wspierać ogólną odporność organizmu i opóźniać procesy starzenia.
Wsparcie dla układu trawiennego:
Saponiny obecne w juce mogą wspierać trawienie, pomagając w lepszym wchłanianiu składników odżywczych i redukcji dolegliwości żołądkowych.
Detoksykacja organizmu:
Dzięki zawartości saponin, juka może wspierać procesy detoksykacyjne w organizmie, pomagając w eliminacji toksyn.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze:
Ekstrakty z juki mogą mieć właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co może pomagać w walce z infekcjami.
Wsparcie układu odpornościowego:
Dzięki obecności różnych związków bioaktywnych, juka może wspierać układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z chorobami.
ZASTOSOWANIE KULINARNE KWIATÓW JUKI
Kwiaty juki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Kwiaty juki mają delikatny, lekko słodkawy smak, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Przed użyciem w kuchni warto upewnić się, że pochodzą one z rośliny niespryskanej pestycydami oraz, że są odpowiednio oczyszczone.
Zastosowanie kulinarne kwiatów juki, jakie może być? Kilka sposobów do wykorzystania w Twojej kuchni:
Sałatki:
Świeże kwiaty juki mogą być dodawane do sałatek, dodając im jasnego koloru i chrupkości; można je podawać także z innymi warzywami, owocami i lekkimi dressingami.
Smażenie:
Kwiaty juki można smażyć w cieście naleśnikowym lub tempurze, tworząc chrupiącą przekąskę.
Podawane z różnymi sosami, mogą stanowić ciekawą przystawkę.
Gotowane:
Kwiaty juki można gotować na parze lub dusić, podobnie jak niektóre warzywa.
Po ugotowaniu mogą być dodawane do dań głównych, zup i potrawek.
Nadziewane:
Kwiaty juki mogą być nadziewane różnymi farszami, np. serowym, mięsnym lub warzywnym, a następnie pieczone lub smażone.
Herbaty i napoje:
Płatki kwiatów juki mogą być używane do przygotowania aromatycznych herbat.
Można je również dodawać do napojów, takich jak lemoniady czy koktajle, jako element dekoracyjny i smakowy.
Desery:
Juki można używać w deserach, np. jako dodatek do ciast, puddingów czy lodów.
Kandyzowane kwiaty juki mogą być atrakcyjną ozdobą słodkich wypieków.
Kiszonki:
Kwiaty juki przygotowujemy podobnie, jak klasyczne ogórki kiszone, z tymi samymi dodatkami, możemy jeszcze dodać liść dębu , czarnej porzeczki i cieszyć się pyszną kiszonką.
PRZEPIS KISZONE KWIATY JUKI OGRODOWEJ
SKŁADNIKI:
Proporcje tutaj nie są ważne, wszystko zależy od tego, ile mamy kwiatów
kwiaty juki
sól kłodawska
koper
czosnek
chrzan
WYKONANIE:
Do wyparzonych słoików układamy suche kwiaty juki (najlepiej je zbierać w słoneczny dzień).
Do każdego słoika dodajemy po liściu chrzanu lub kawałek korzenia, łodygę kopru i po 2, 3 ząbki czosnku.
Wykonujemy klasyczną solankę – 1 łyżka soli na 1 litr letniej wody i zalewamy słoiczki do pełna.
Zakręcamy słoiki, odstawiamy na tacy na kilka dni w ciepłym miejscu.
Po kilku dniach kiszonka jest gotowanego spożycia, przepyszna! Oczywiście, jeżeli uwielbiasz kiszonki!
Teraz siup na talerz i możesz podawać to cudo ze słoika jako przystawkę, przekąskę, składnik sałatki, kanapki itp.
Jak to kiszonki, są między innymi źródłem bakterii probiotycznych i prebiotycznych, które są korzystne dla naszej flory bakteryjnej, przez co wspomagają działanie układu odpornościowego. Ten superfoods, ma wysoką wartość odżywczą, małą kaloryczność, jest lekko strawny.
SMACZNEGO!