Lista możliwości jest dłuuuga! jeśli chodzi o zamienniki pieczywa i ten kolor!!!
Te pyszne, mięciutkie bułeczki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także bomba zdrowia!
Buraczane bułeczki to propozycja dla dzieci niejadków, a także niejadków dorosłych.
Buraki są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, wspierają odporność i poprawiają kondycję skóry.
To również źródło żelaza, idealne dla osób dbających o poziom energii i krwi.
Regularne spożywanie buraków wpływa na obniżenie ciśnienia i wspomaga układ krwionośny.
Wypróbujcie sami i zobaczcie, jak naturalny kolor i zdrowotne właściwości buraka zmieniają oblicze tradycyjnych wypieków!
Musisz to zobaczyć , bułeczki są piękne!, zadziałają i na dorosłego i na “tadka-niejadka
PRZEPIS NA BUŁECZKI BURACZANE
SKŁADNIKI:
1 duży burak
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki nasion babki jajowatej
3 łyżki słonecznika
3 łyżki siemienia
2 jajka
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 szklanki maślanki
1 łyżeczka pdp
1/2 łyżeczki soli
garść białego sezamu
WYKONANIE:
Zaczynamy od buraków, do przepisu potrzebujemy jednego upieczenego buraka, ale szkoda uruchamiać piekarnika na 1 buraka więc pieczemy kilka buraków, które wykorzystamy do sałatki, zupy, chłodnika i co tam jeszcze nam intuicja podpowiada
Blendujemy ostudzonego buraka razem z jajkami
Potem ręcznie mieszamy pozostałe składniki
Zakładamy rękawiczki, formujemy w rękach piękne, czerwone bułeczki, układamy na blaszce wysmarowanej blaszce i posypujemy sezamem
Pieczemy ok. 30 min / temp. 170 st.C
Może sałatka warzywna do bułeczek?
Pyszne!
SMACZNEGO!