SPOSÓB NA NIEATRAKCYJNY WYGLĄD POTRAWY – PULPECIKI – JEŻYKI WARZYWNE I MIĘSNE

Health4you - Zdrowie dla Ciebie, Przepisy kulinarne - Cuda w słoiku i w piekarniku, sposób na niejadka, nieatrakcyjny wygląd potrawy, jeżyki mięsne i warzywne na obiad, w sosie warzywnym
Jeżyki mięsne i warzywne

Czy Twoje dziecko okazuje opór wobec jedzenia, a każdy posiłek zamienia się w wyzwanie?

Czy „niejadek” to moje dziecko?

Z niejadkami jest tak, że są to dzieci, które jedzą mniej niż inni. Według potocznej opinii „niejadek” to dziecko, które zjadło mniej niż oczekują rodzice, nie je tego, co chcieliby dorośli. Często wtedy porównujemy dziecko do innych dzieci, które proszą o dokładki, „a moje, to tylko pogrzebie trochę w ziemniakach i to całe jego jedzenie”. To właśnie odróżnia nas od innych, że nie mamy tak samo, dotyczy to także jedzenia, każdy ma swój rytm, tempo rozwoju i trzeba to uszanować.
ALE… zawsze warto próbować, szukać skutecznych sposobów, aby nasz niejadek coś zjadł.

Gdy mamy  niejadka w rodzinie „stajemy na uszach”, żeby nasza pociecha coś zjadła. Nieatrakcyjny wygląd potrawy to jedna z przyczyn słabego jedzenia przez nasze pociechy, ale można temu zaradzić. A jak? Jednym ze sposobów jest właśnie ELEMENT ZACIEKAWIENIA, „POKAŻ KOTKU CO MASZ W ŚRODKU”. 

Sposoby na niejadka, problemy z żywieniem dzieci, zaciekawienie jako sposób na niejadka

Z czego wynika ciekawość dziecka?

Ciekawość dziecka wynika z jego naturalnego procesu rozwoju poznawczego i emocjonalnego. Dzieci rodzą się z wrodzoną chęcią poznawania świata, co jest kluczowe dla ich przetrwania i uczenia się.

Ciekawość u dziecka ma swoje źródło w:

1. Naturalnej potrzebie poznawczej

Eksploracja świata: Dzieci uczą się przez obserwację, badanie i doświadczanie. Ciekawość motywuje je do odkrywania otoczenia.
Rozwój mózgu: Szczególnie w pierwszych latach życia mózg rozwija się bardzo intensywnie, a ciekawość jest narzędziem, które stymuluje jego rozwój.

2. Niedoborze wiedzy

Dzieci nie mają jeszcze ugruntowanego obrazu świata, więc wszystko, co widzą, słyszą czy czują, jest dla nich nowe i fascynujące.
Pytania typu „Dlaczego?”, „Jak?” czy „Co to?” wynikają z chęci wypełnienia luk w wiedzy.


3. Naturalnym mechanizmie uczenia się.

Ciekawość jest mechanizmem ewolucyjnym, który pozwala dzieciom przyswajać wiedzę o otoczeniu, co zwiększa ich szanse na przystosowanie i rozwój.

4. Radości z odkrywania

Odkrywanie nowych rzeczy daje dziecku poczucie satysfakcji i radości, co wzmacnia chęć dalszego eksplorowania.

5. Chęci naśladowania dorosłych

Dzieci obserwują, że dorośli również zadają pytania i szukają odpowiedzi, więc naśladują ten sposób działania.

6. Stymulacji środowiskowej

Środowisko pełne bodźców (kolory, dźwięki, różnorodne przedmioty) pobudza ciekawość dziecka.
Zainteresowanie wzrasta, gdy dziecko ma możliwość kontaktu z czymś, czego wcześniej nie widziało.

7. Rozwoju emocjonalnym

Ciekawość jest także związana z potrzebą zrozumienia emocji i relacji społecznych. Dzieci pytają, by lepiej rozumieć otoczenie i swoje miejsce w nim.

8. Braku strachu przed porażką

W przeciwieństwie do dorosłych dzieci nie boją się, że coś zrobią „źle”. To pozwala im podejmować ryzyko i sprawdzać, jak działa świat.

Dziecko ciekawe świata, nowych smaków, eksplorujące w kuchni

Wspieranie ciekawości dziecka (np. odpowiadanie na pytania, zachęcanie do eksperymentów) jest kluczowe dla jego wszechstronnego rozwoju. Jak wspomniałam dzieci mają wrodzoną potrzebę badania, eksperymentowania i odkrywania rzeczy nowych, więc wykorzystajmy to w naszej kuchni. 
 Dzieci lubią badać, dosłownie wszystko więc pozwólmy im na to.

Jedna z przyczyn niejedzenia to nieatrakcyjny wygląd potrawy. Jak wiadomo, „jemy oczami”, więc wygląd potrawy jest bardzo ważny. Warto więc testować różne wariacje na temat jednego produktu, którym jest np. kotlet mielony. 

Czasem szukamy, szukamy, co by tu ugotować? No i żeby to było coś fajnego, zdrowego i nawet zaskakującego i mamy to, jeżyki! 

Warzywne pulpeciki - jeżyki w sosie warzywnym z ryżem
Warzywne jeżyki z ryżem

Wykonanie takich jeżyków nie zabierze Ci więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych pulpetów, a być może zdziała cuda i Twoje dziecko trochę powącha, coś skubnie, a to i tak kilka ważnych kroków  w drodze do oswajania się z jedzeniem.

Zachęcamy dziecko do jedzenia poprzez zagadkę, staramy się pobawić w odkrywcę, dziecko odgaduje, co też może kryć w sobie taki jeżyk. Całej sytuacji towarzyszy pozytywna atmosfera , dziecko jest zaintrygowane i bardziej otwarte na chociażby „pogrzebanie” widelcem w takiej potrawie. Samo to, już służy oswojeniu dziecka z jedzeniem, co przybliża nas do celu. I tak np. przy okazji przyrządzenia takiego mięsnego bądź warzywnego jeżyka, mówimy, jak zadziała jego zjedzenie, a spowoduje, że będziemy umieli zwijać się w kłębek, jak jeżyk, będziemy silni, ni nic nie będzie nam straszne! Wyjaśniamy tym samym  właściwości, jakie kryją się w warzywach czy mięsie. Bez zgrzytów, nerwów oswajamy dziecko z jedzeniem.

Jeśli chcesz poznać więcej sposobów na niejadka to znajdziesz je w moim e-booku:
https://health4you.pl/sklep/e-book-moje-dziecko-nie-chce-jesc-jak-odczarowac-niejadka-dziecko-w-wieku-2-6-lat-poradnik-35-sposobow/

Nieatrakcyjny wygląd potrawy

można poprawić na wiele sposobów, a kluczowe jest skupienie się na kilku aspektach:

1. Prezentacja na talerzu
Kolory: Użyj składników o kontrastowych barwach, np. świeżych ziół (bazylia, pietruszka) lub jasnych dodatków (sałatka z marchewki, dyni, jabłka i żurawiny)

2. Świeżość składników
Używaj świeżych produktów i przechowuj je odpowiednio.

3. Tekstura
Połączenie różnych tekstur (chrupiące, kremowe, miękkie) sprawia, że potrawa wygląda bardziej apetycznie.

4. Zastosowanie naczyń
Użyj naczyń w odpowiednim rozmiarze – talerz nie powinien być ani za duży, ani za mały.
Wybieraj białe talerze, które eksponują kolory potrawy.

5. Minimalizm
Unikaj „przeładowania” talerza – mniej czasem znaczy więcej.
Zostaw miejsce między elementami potrawy, aby wyglądały schludnie, nie każdy lubi, gdy potrawy się stykają.

Mam Dla Ciebie dwie wersje dla tych, co jedzą mięso i dla tych, co nie jedzą.

1 cebula
kawałek pora 
1 marchewka
kawałek dyni 
oliwa do smażenia

To baza zarówno dla wersji warzywnej lub mięsnej

Sos warzywny na bazie marchewki, cebuli, pora, dyni, oliwy do warzywnych i mięsnych pulpecików - jeżyków
Sos warzywny do jeżyków – pulpecików

Na grubych oczkach ścieramy cebulę,.marchew, kawałek dyni i pora

Podsmażamy to wszystko na oliwie

Dodajemy 1 szklankę wody i 1 szklankę passaty 

Na gotujący się sos wrzucamy klopsiki i przykrywamy, dusimy na małym ogniu do momentu, aż naszym jeżykom  „urosną kolce”


Wersja mięsna

Wystarczy uformować klasyczne klopsiki mielone czyli np. u mnie:
1/2 kg zmielonej łopatki 
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Pieprz do smaku
1/2 kg cebuli 
1 łyżka błonnika roślinnego czyli babki jajowatej 
Obtaczamy  je w suchych ziarnach ryżu

Klopsiki- jeżyki mięsne, do dania mięsnego dla niejadka
Pulpety mięsne
Pulpecik - jeżyk mięsny obtoczony w ryżu

Wersja warzywna:

1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
1/2 szklanki soczewicy z puszki 
1 cebula
1 marchewka
kawałek dyni (porównywalna ilość jak marchewka)
1/2 szklanki soczewicy

1 łyżka błonnika roślinnego ( nasiona babki jajowatej)

Soczewicę i cebulkę podsmażany na patelni, zalewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy resztę warzyw, dusimy,  kilkanaście minut, potem miksujemy, dodajemy jajko i 1 lyżkę błonnika roślinnego, sól o pieprz do snaku
Uformowane i obtoczone klopsiki układamy na gotujący się sos i zmniejszamy temperaturę na mały ogień, dusimy ok 30 minut, tak, aby pulpecikom „rosły igły”.

Pulpeciki - jeżyki warzyne
Pulpeciki – jeżyki warzywne
Pulpeciki - jeżyki warzywne z ryżem
Pulpecik -jeżyk z ryżem
Pulpeciki - jeżyki mięsne w sosie warzywnym
Pulpeciki – jeżyki mięsne
Pulpeciki - jeżyki warzywne w sosie warzywnym
Pulpeciki – jeżyki warzywne
Pulpeciki - jeżyki warzywne i mięsne
Pulpeciki – jeżyki warzywne i mięsne w sosie warzywnym
Pulpeciki - jeżyki warzywne i mięsne w sosie warzywnym jako sposób na niejadkq

Podajemy z ulubioną surówką i zajadamy!

Miłego odkrywania i zgadywania w Twojej kuchni!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *