SYROP Z MIĘTY

Uwielbiam miętę, szczególnie latem, wtedy nadwyżki „upycham” gdzie się da. Gotuję orzeźwiające herbatki, dodaję do wody, deserów, potraw lub przygotowuję pyszny syrop miętowy, który zamknięty w słoiku czeka do zimy. Zdecydowanie polecam wykonać taki syrop z mięty pieprzowej ( (łac. Mentha piperita) , która ma mocny intensywny aromat. Można zastosować inne gatunki mięty, np. Miętę polną (łac. Mentha arvensis), Miętę nadwodną (łac. Mentha aquatica), Miętę długolistną (łac. Mentha langifolia), Miętę polej (łac. Mentha pulegium), Miętę zieloną (łac. Mentha spicata), Miętę imbirową (łac. Mentha gracilis), Miętę wonną. Warto poekserymentować w tym temacie, a efekty potrafią zaskoczyć!

Mięta to masa właściwości prozdrowotnych! MIĘTA – PROBLEMY Z TRAWIENIEM? – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Domowy syrop miętowy na pewno pomoże na dolegliwości trawienne, wzmocni organizm w okresie jesienno-zimowym, zabezpieczy przed przeziębieniem, wychłodzeniem organizmu i spadkiem odporności.

Dodanie syropu do herbaty lub gorącej wody ułatwi wykrztuszanie zalegającego w płucach śluzu, a obecny w mięcie antyseptyczny mentol złagodzi ból gardła.

Polecam wypróbować.

syrop z mięty pieprzowej

SYROP Z MIĘTY

Składniki:

20 gałązek mięty (pieprzowa, zielona, jabłkowa, cytrynowa itp)

1 cytryna

½ kg cukru lub erytrolu

1 i ½ litra wody

Sposób wykonania:

Do garnka wlewam wodę i wsypuję erytrol/cukier. Syrop gotuję tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaję wyciśnięty sok z cytryny i umytą miętę i odstawiam na 24 godziny. Jak ostygnie, wkładam do lodówki. Po tym czasie jeszcze raz gotuję chwilę, powstały syrop miętowy odcedzam i gorący wlewam do wyparzonych słoików.

Smacznego!

1 thoughts on “SYROP Z MIĘTY”

  1. Pingback: MIĘTA – PROBLEMY Z TRAWIENIEM? - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *