Cebula to nuta przewodnia w tym przepisie. Kto lubi prażoną cebulkę to na pewno przepis przypadnie do gustu.
Cebula, jak wiemy posiada wiele właściwości zdrowotnych, a konkretnie:
– działa przeciwinfekcyjnie
– łagodzi objawy przeziębienia i grypy
– oczyszcza drogi oddechowe ze śluzu (syrop cebulowy)
– zapobiega próchnicy zębów
– wzmacnia organizm po antybiotykoterapii
– obniża cholesterol
– zapobiega nadciśnieniu
– obniża ryzyko wystąpienia zawału, udaru, choroby wieńcowej
– pomaga w zapobieganiu cukrzycy, dzięki związkowi mineralnemu chromowi, który kontroluje poziom glukozy we krwi i zapewnia jej powolne uwalnianie do mięśni i komórek ciała
– łagodzi ból i obrzęk po użądleniach owadów
– zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, dzięki kwercetynie, która przeciwdziała wolnym rodnikom
– pomaga w leczeniu reumatyzmu
– wspomaga leczenie chorób skórnych (trądzik)
– wzmacnia kości ze względu na zawartość krzemu i wapnia
Walorów wiele, jednak nie każdy może spożywać cebulę. Kto powinien „uważać” z cebulą?
Na pewno osoby cierpiące na refluks żołądkowy, zespół jelita drażliwego, chorym na nerki, niewydolność serca.
Co ciekawe cebula nie traci swoich właściwości po obróbce termicznej.
Natomiast cebulka prażona polecana jest osobom, które mają problemy z krzepnięciem krwi, nadciśnieniem, miażdżycą.
Przepis na bułeczki cebulowe wydaje się być ciekawym dopełnieniem codziennej diety.
Składniki:
10 łyżek jogurtu naturalnego
2 jajka
4 łyżki babki jajowatej
1 łyżka mąki z ciecierzycy
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka prażonej cebulki
1 łyżka sezamu, 1 łyżka do posypania bułeczek
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gumy guar
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania: Białka ubijam osobno, następnie ręcznie dodaję resztę składników. Zwilżoną dłonią formuję bułeczki, przecinam każdą bułeczkę na pół i posypuję sezamem. Piekę ok. 25 min. w 180st. C.