BEZGLUTENOWE BUŁECZKI BURACZANE – ZDROWA ALTERNATYWA BEZ MĄKI PSZENNEJ!

Lista możliwości jest dłuuuga! jeśli chodzi o zamienniki pieczywa i ten kolor!!! 

🌱 Te pyszne, mięciutkie bułeczki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także bomba zdrowia! 💪

Buraczane bułeczki to propozycja dla dzieci niejadków, a także niejadków dorosłych.

Buraki są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, wspierają odporność i poprawiają kondycję skóry.

To również źródło żelaza, idealne dla osób dbających o poziom energii i krwi.

Regularne spożywanie buraków wpływa na obniżenie ciśnienia i wspomaga układ krwionośny.

Wypróbujcie sami i zobaczcie, jak naturalny kolor i zdrowotne właściwości buraka zmieniają oblicze tradycyjnych wypieków! 🌿

Musisz to zobaczyć 😃, bułeczki są piękne!👌, zadziałają i na dorosłego i na “tadka-niejadka👍

PRZEPIS NA BUŁECZKI BURACZANE 

1 duży burak

3 łyżki płatków owsianych 

3 łyżki otrąb owsianych 

3 łyżki nasion babki jajowatej 

3 łyżki słonecznika 

3 łyżki siemienia 

2 jajka

2 łyżki prażonej cebulki

1/2 szklanki maślanki 

1 łyżeczka pdp

1/2 łyżeczki soli

garść białego sezamu

Zaczynamy od buraków, do przepisu potrzebujemy jednego upieczenego buraka, ale szkoda uruchamiać piekarnika na 1 buraka więc pieczemy kilka buraków, które wykorzystamy do sałatki, zupy, chłodnika i co tam jeszcze nam intuicja podpowiada 😃

Blendujemy ostudzonego buraka razem z jajkami

Potem ręcznie mieszamy pozostałe składniki 

Zakładamy rękawiczki😁, formujemy w rękach piękne, czerwone bułeczki, układamy na blaszce wysmarowanej blaszce i posypujemy sezamem 

Pieczemy ok. 30 min / temp. 170 st.C

Może sałatka warzywna do bułeczek?

Pyszne!
SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *