CHLEB Z SZARŁATEM – NATURALNA MOC NA TWÓJ STÓŁ

Amarantus szorstki występuje w Polsce od XIXw. Roślina bardzo się rozprzestrzeniła i uznawana jest za chwast pospolity warzyw i zbóż. Stanowi zagrożenie dla innych roślin, gdy pojawia się w uprawach innych roślin, ponieważ to gatunek  inwazyjny, pobiera z gleby duże ilości wody i składniki pokarmowe. Z jednej strony może być uznawany za chwast z drugiej to roślina, która ma właściwości zdrowotne. To ciekawa alternatywa dla zbóż. 

Uprawa amarantusa jest możliwa na terenie naszego kraju. W naszym ogrodzie wysiał się sam, nie wiem jak i skąd, ale że wyglądał dość ciekawie i rósł jak szalony zainteresowałam się rośliną i mamy kolejne kulinarno – ziołowe odkrycie!

Amarantus – szarłat szorstki ma jadalne nasiona i liście oraz właściwości zdrowotne, między innymi  przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.

6 POWODÓW, ABY WPROWADZIĆ AMARANTUS DO SWOJEJ KUCHNI:

To bomba witamin i minerałów

      Amarantus bogate źródło białka, wapnia, fosforu, potasu, cynku i magnezu. Amarantus zawiera
      również witaminy z grupy B, witaminę E, niacynę i polifenole.

      Obniża poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi

      Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych GLA zmniejsza cholesterol, zapobiega miażdżycy, obniża
      nadciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi. Kwas GLA gamma – linolenowy to niezbędny
      kwas tłuszczowy z grupy Omega – 6, a jego działanie przeciwzapalne jest cennym wskazaniem do
      zastosowania w zdrowej diecie.

      Nie zawiera glutenu

      Idealny dla osób uczulonych na gluten, alergie pokarmowe, chorujących na celiakię.

      Opóźnia proces starzenia się organizmu

      Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, skóra starzeje się wolniej, a zawarty w amarantusie
      skwalen (lipid, który jest odpowiedzialny za nawilżenie skóry) działa przeciwzapalnie,
      bakteriobójczo i grzybobójczo.

      Wskazany dla osób cierpiących na anemię, z chorobami układu krążenia

      Szarłat jest bogaty w żelazo, jego zawartość przewyższa słynny szpinak (w 100 g nasion jest
      15mg żelaza).

      Wspiera układ pokarmowy

      Dzięki zawartości dużej ilości błonnika poprawia przemianę materii, reguluje pracę jelit, zapobiega
      wzdęciom, zaparciom, wspomaga odchudzanie, gdyż błonnik zapewnia uczucie sytości na
      dłuższy czas.

      Wg dr H. Różańskiego różne gatunki szarłatu stanowią źródło cennych nasion które można
      spożywać po zmieleniu, mamy wtedy mąkę szarłatową lub kaszkę, skiełkować, uprażyć,
      zblanszować, jak liście szpinaku. Dzisiaj chcę Ci zaproponować pyszny, zdrowy chlebek właśnie z
      amarantusem, który wykonasz ze świeżych liści tej rośliny. Smak chlebka jest dość ciekawy, warty
      wybróbowania.

      PRZEPIS NA CHLEB Z AMARANTUSEM

      100 g amarantusa szorstkiego ( świeże liście, nasiona kłos)
      2 jajka
      1/2 szklanki siemienia złocistego
      1/2 szklanki maślanki
      1/2 szklanki mąki z ziaren dyni
      1/2 łyżeczki pdp
      1/2 łyżeczka soli
      2 łyżki nasion babki płesznik do posypania chleba

      Zielone składniki amarantusa blendujemy z jajkami, potem dodajemy siemię, maślankę i mąkę z
      pestek dyni i dalej blendujemy, na koniec pdp i sól. Całość wylewamy na blachę do pieczenia i
      posypujemy nasionami babki płesznik. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 minut.

      Chlebek jest płaski, zielony, rośnie niewiele, dlatego szybko się piecze. Taki chleb jest ciekawy w
      smaku, trzeba poprosił spróbować i bardzo sycący. Możemy kroić go na zgrabne kwadratowe lub
      prostokątne kromeczki, w sam raz na zgrabne kanapki!

      Smacznego!

      Zostaw komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *