Zielone orzechy włoskie czyli niedojrzałe, odpowiednio przygotowane wykazują prozdrowotne właściwości na organizm człowieka. W pradawnej medycynie ludowej stosowanie zielonych orzechów włoskich (Juglans regia) i ich liści (Juglandis folium) były stosowane często między innymi w leczeniu: robaczycy, dnie moczanowej, cukrzycy, gruźlicy, w krwawieniach, astmie, zaparciach, reumatyzmie, impotencji, chorobach skóry.
JAKIE WARTOŚCI ODŻYWCZE ZAWIERAJĄ?
– jod
– juglon – barwnik chinonowy, który pełni rolę związku allelopatycznego, powodując spowolnienie wzrostu lub nawet obumieranie innych roślin
– garbniki
– witaminy: C, z grupy B, PP, E
– kwasy tłuszczowe – łatwo przyswajalne dla organizmu
– kwercetyna – naturalny bioaktywny związek roślinny o działaniu antyoksydacyjnym
– olejki eteryczne
CO ROBIMY Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH?
Jest wiele sposobów, na to aby wykorzystać orzechy włoski czy ich liście i zadziałać na różne dolegliwości. Są to: soki, syropy, herbaty, olejki, oliwy, likiery, nalewki.
W CZYM ZIELONE ORZECHY MOGĄ POMÓC?
– wykazują działanie bakteriobójcze
– działają na chorą tarczycę
– wspomagają odporność organizmu na infekcje
– wspomagają leczenie zaburzeń pokarmowych – dolegliwości żołądkowe, wątrobowe, biegunkę
– pomocne w zwalczaniu pasożytów
– poprawiają funkcje mózgu
– pomocne przy leczeniu miażdżycy
– oczyszczają organizm z toksyn, metali ciężkich
– pomocne w leczeniu anemii, otyłości, owrzodzeń, hemoroidów
Warta uwagi jest właśnie kuracja przeciwpasożytnicza Huldy Clark, w której autorka wykorzystuje naturalne zioła, witaminy oraz aparaturę wykorzystującą prąd elektryczny do usuwania wszelkiego rodzaju intruzów. Jako źródła wielu obecnych chorób biolożka wskazuje 2 główne przyczyny, a mianowicie w zakażających człowieka bakteriach, wirusach, grzybach i pasożytach oraz w postępującym zanieczyszczeniu środowiska naturalnego. Autorka podkreśla jednocześnie, aby wiele kroków odnośnie stosowania tej kuracji konsultować ze swoim lekarzem. Metoda Huldy Clark niewątpliwie stanowi ciekawy, naturalny i alternatywny sposób terapii na pozbycie się wielu schorzeń i dolegliwości. Więcej na ten temat zawartych jest w książce H. Clark „Kuracja Życia”.
Wg autorki, jak i wielu innych badaczy, ciągle zarażamy się pasożytami, wszędzie i zarażamy również domowników. Dbamy o nasze pupile, staramy się systematycznie je odrobaczać, aby nie chorowały i cieszyły się zdrowiem, życiem przez długie lata. A my?
W swojej terapii przeciw pasożytniczej autorka poleca m.in. nalewkę z czarnego orzecha, którego głównym składnikiem jest juglon, substancja przeciw pasożytnicza. Dzięki badaniom laboratoryjnym wiadomo jest, że substancja organiczna juglon poza tym, że brudzi dłonie, zwalcza drobne organizmy żywe. Orzech czarny nie występuje jednak w Polsce, a w Ameryce Północnej, to kuzyn naszego rodzimego orzecha włoskiego, który to również w swoim składzie zawiera juglon. Juglon to jeden z najsilniejszych antyseptyków wydzielanych przez orzechowce występujący w przyrodzie. Działa leczniczo między innymi na problemy pokarmowe, zakażenia bakteryjne skóry, stany grzybicze. Dzięki zawartości juglonu zielone orzechy włoskie skutecznie wspierają naturalną suplementację w celu zapobiegania rozwojowi chorób pasożytniczych. Ciekawostką jest, że juglon słabo rozpuszcza się w wodzie, natomiast dobrze w alkoholu, acetonie, chloroformie, benzenie czy kwasie octowym.
Warto więc nalewkę wykonać samemu, na bazie alkoholu etylowego w warunkach domowych, ale trzeba wykorzystać zielone orzechy włoskie, które mają w środku mleczko, a więc trzeba je zebrać na przestrzeni czerwca/lipca. Wykonujemy ją w bardzo szybki i prosty sposób i otrzymujemy „cudo” w słoiku lub w butelce, ważne żeby pojemnik, w którym będzie nalewka był szklany.
Leżakowanie nalewki powinno odbywać się w ciemnym miejscu, w ciemnych butelkach. Warto przelać płyn do mniejszych pojemników, aby nalewka się nie utleniała. Duży dostęp takich butelek znajdziesz w sklepach internetowych.
NALEWKA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
zielone orzechy włoskie (zebrane czerwiec – lipiec)
alkohol ok. 50%
WYKONANIE:
Należy ubrać rękawiczki, ponieważ zielone orzechy bardzo brudzą!
Orzechy należy umyć, pokroić w plasterki, umieścić w szklanym słoju do ok. połowy naczynia, zalać to 50% alkoholem etylowym ( można zrobić samemu ze spirytusu 99% – ½ lita spirytusu zalać ½ litra wody, aby wypełnić całe naczynie – od góry zostawić ok. 1,5cm pustej przestrzeni. Zakręcamy i wstrząsamy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce i codziennie potrząsamy naczyniem, a po kilku dniach nalewka jest gotowa do spożycia. Odsączamy płyn od owoców i zlewamy płyn do ciemnych buteleczek. Nalewka będzie zmieniać kolor, gotowa ma kolor szmaragdowy.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich stanowi jeden z czterech elementów kuracji likwidacji pasożytów. Całościowa kuracja wg Huldy Clark, a więc kombinacja terapii ziołowej i zappingu zwalcza płazińce, obleńce, pierwotniaki oraz wirusy, bakterie.
literatura: tytuł oryg. The Cure for All Diseases. Kuracja życia, metodą H. Clark – Hulda Regehr Clark, Ph., D., N., D. 1995
Pingback: KURACJA PRZECIWPASOŻYTNICZA WEDŁUG HULDY CLARK – ZIOŁOWY PROGRAM LIKWIDACJI PASOŻYTÓW - Health4You - Zdrowie dla Ciebie
Jakie ilości/proporcje orzechów i alkoholu?
Tak, jak w opisie to zależy od ilości orzechów i wielkości naczynia. Ważne, żeby do połowy naczynia szklanego napełnić orzechy, a alkoholem uzupełnić całe naczynie, orzechy muszą być zalane i będzie dobrze.