Lipa magiczne drzewo?
No tak, to nie lipa!
W historii drzewo uważane za szczególne, święte, pod którą odbywały się ważne wydarzenia społeczności – obrzędy, tańce, sądy, narady. Dzięki lipie ludzie mieli materiał na kosze, naczynia, narzędzia, meble, obuwie, posągi, rzeźby. Kwiaty lipy były też lekiem, cudowny, aromatyczny nektar pszczoły przerabiały na miód lipowy pomocny w wielu schorzeniach, dlatego też jest nad czym się pochylić.
Moje wspomnienia z dzieciństwa na temat lipy to pyszne pączki lipowe, które wcinaliśmy podczas bardzo częstych zabaw „na polu” (tak, właśnie mówi się w moim regionie) albo służyły nam jako pieniądze podczas zabaw w sklep. A w efekcie i tak je również zjadaliśmy. Herbata lipowa często gościła u nas w domu podczas zimy i naszych przeziębień.
CO ZAWIERA KWIAT LIPY?
Można powiedzieć, że zdrowie, zdrowie i jeszcze raz zdrowie.
Skład lipy to wiele substancji prozdrowotnych, takich jak witamina C, PP, flawonoidy, fitosterole, śluzy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne.
Jakie działanie ma napar z lipy?
– napotne
– przeciwskurczowe
– przeciwbólowe
– przeciwgorączkowe
– przeciwzapalne
– uspokajające, relaksacyjne
– nasenne
W jakich dolegliwościach pomaga?
– przeziębienie
– dolegliwości żołądkowe, niestrawność
– infekcja górnych dróg oddechowych, angina, zapalenie oskrzeli, ból gardła, chrypka
– kaszel
– napięcia nerwowe, nadpobudliwość
KWIAT LIPY
Herbata z kwiatów lipy jest niesamowita, a to ostatni dzwonek, aby zebrać go z dala od zanieczyszczeń. Zbiory powinny odbyć się w słoneczny i suchy dzień, a kwiaty zbierać najlepiej do kosza lub płóciennej torby. Efekt herbatki jest zaskakujący!
Przeciwwskazania:
- dla osób w ciąży – herbata lipowa wykazuje działanie napotne, co zwiększa ukrwienie skóry , może więc dojść do odpływu krwi z łożyska, mogącym skutkować niedotlenieniem dziecka, istnieje wtedy zwiększone ryzyko poronienia
- dla kobiet karmiących – istnieje ryzyko odwodnienia, natomiast jeśli przyjmować napar z lipy, to musimy pamiętać o regularnym piciu wody
PRZEPIS I WYKONANIE :
HERBATA Z KWIATÓW LIPY
Garść kwiatów lipy umieszczamy w garnku z 1 litrem wody, zagotowujemy i pozostawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie herbata z kwiatów kremowych, w magiczny sposób nabiera czerwonego koloru, cudownego aromatu i smaku.
Smacznej herbatki i zasłużonego relaksu z lipą!