PIZZERINKI Z CUKINIĄ – LETNIA PRZEKĄSKA

Kto nie lubi pizzy? A w wersji mnii?

Moja propozycja wersji pizzerinek z cukinią schodzą, jak świeże bułeczki, tzn. już zeszły, nie tak dawno, jako przekąska podczas plenerowej imprezy.

Cukinii ostatnio dostatek, sezon trwa, mało tego, że w ogrodzie pięknie się udała to jeszcze inni „poddtykają” pod nos. Jak tu nie skorzystać?

Moje wymyślone pizzerinki z cukinią. Przepis wydaje się trochę skomplikowany, ale to tylko pozory , jeśli się rozłoży niektóre czynności na raty to idzie wszystko jak z płatka . Jest kolorowo dla oka, apetycznie, aromatycznie!

CUKINIA ŻÓŁTA

CUKINIA ZIELONA

CUKINIOWE PIZZERINKI

PRZEPIS:

CUKINIOWE PIZZERINKI

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

I WARSTWA:

Ciasto:

1/2 kg mąki żytniej razowej

1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody z ogórków kiszonych ( taki naturalny probiotyk, a co, zdrowo ma być!)

1 szklanka ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

5 dkg drożdży

1/2 szklanki oliwy

WYKONANIE:

1. Zarobić ciasto czyli  drożdże rozmieszać w ciepłej wodzie z cukrem, po czym dodać do mąki i wszystkie składniki połączyć, wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, ok 1/2 godz.

4. Rozwałkować ciasto i literatką wykrawać krążki, formować kuleczki, a potem rozpłaszczać i układać od razu na posmarowanej tłuszczem brytwannie. 

II warstwa

Pesto:

1 szklanka szpinaku

Kilka ząbków czosnku

1/2 szklanki oliwy

3 łyżki wody

Sól, pieprz

Wszystko zblendować i doprawić!

III WARSTWA

1 duża cukinia

1 mała cukinia

1 mała

3 ząbki  czosnku

1 szklanka groszku cukrowego, świeżego (może być z puszki)

kilka młodych marchewek

Sól, pieprz, oregano

Teraz jest czas, aby zająć się dużą cukinią. Jedną dużą cukinię kroję na plasterki, ok 0,5cm; potem obtaczam z każdej strony w miksturze – kilka łyżek oliwy, sól, przyprawa do ziemniaków. Natomiast mniejszą cukinię ścieram na grubych oczkach i podsmażam z zielonym groszkiem, oczywiście doprawiam solą, pieprzem , oregano, po czym kładę te przesmażone warzywka na plastry cukinii.

IV WARSTWA

starty ser żółty – ok. 2 szklanek

Gdy ciasto wyrośnie, wykrawam literatką kółka i firmuję kulki, które rozpłaszczam i od razu układam na wysmarowaną tłuszczem brytwankę. Potem frunie II warstwa czyli smaruję pędzlem krążki pestem, potem III warstwa – cukinia z cukinią, groszkiem i IV warstwa – starty ser żółty.

Wszystko wędruje do piekarnika na ok. 25 min/200 st. C.

Pizzerinki z cukinią gotowe!

Wszystkiego Smacznego!

1 thoughts on “PIZZERINKI Z CUKINIĄ – LETNIA PRZEKĄSKA”

  1. Pingback: OGÓRKI KISZONE Z MŁODĄ MARCHEWKĄ – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *