Zapraszam na niesamowite bułeczki z mąką żołędziową. Żołędzie były ze mną od dziecka, tak można powiedzieć, ponieważ w ogrodzie mam wieloletnie dęby i tak naprawdę dopiero od niedawna poznaje właściwości ich owoców. Są niezwykle zdrowe, bogate w składniki odżywcze, mało kto wie, że można je spożywać. Oczywiście nie na surowo, ale po obróbce termicznej.
Jak zrobić mąkę żołędziową? … https://health4you.pl/zoledzie-jesc-czy-nie-jesc/
Tymczasem zapraszam do wykonania pysznych bułeczek, taki zdrowy zamiennik pieczywa bez mąki pszennej.
BUŁECZKI BEZGLUTENOWE, KETOGENICZNE Z MĄKĄ ŻOŁĘDZIOWĄ
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
¾ szklanki ziaren słonecznika
5 łyżek babki jajowatej
3 łyżki mąki żołędziowej
1 łyżka ostropestu
1 łyżka siemienia lnianego
1 jajo
5 łyżek jogurtu naturalnego
10 łyżek wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Ziarna słonecznika i siemienia zblendować, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Formować bułeczki zwilżoną dłonią, przeciąć na krzyż i piec w temperaturze 180st./30 min.
Bułeczki są ciemnobrązowe, aromatyczne, mięciutkie i zdrowe!
SMACZNEGO!