Deser galaretka! To znamy od zawsze, ale dziś chcę Ci zaproponować wersję delikatniejszą, puszystą i przepyszną. To galaretka w wersji piankowej.
Mogę powiedzieć, że to najszybszy deser świata bo naprawdę zrobisz go w kilka chwil. U mnie „ukręcony” przy niedzielnym obiedzie więc będzie jak znalazł do niedzielnej kawki. Jego drugie imię to „POJAWIA SIĘ I ZNIKA!”
DESER – GALARETKA W PIANCE
PRZEPIS:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 galaretki – pomarańczowa i marakuja (mogą być bez cukru, wtedy dodaj 1 łyżkę erytrolu)
- 1/2 szklanki gorącej wody
- ok. 3/4 szklanki rozmrożonych malin z odrobiną erytrolu
- 1 kubek śmietanki 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka erytrolu
- kilka kostek czekolady amaretto
- kilka listków świeżej mięty
WYKONANIE:
- Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy erytrol, jeżeli to galaretka bez cukru
- Mieszamy, aż do rozpuszczenia
- Gdy masa się trochę ostudzi ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysta pianka
- Ubitą masę wlewamy do pucharków
- Następnie układamy maliny z erytrolem
- Ubijamy śmietanę kremówkę z 1 łyżką erytrolu, gdy się ubije dodajemy 2 łyżki serka mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę
- Gotową masę kładziemy na masę malinową, dekorujemy pokrojoną czekoladą i świeżymi listkami mięty
Pucharki z deserkiem wjeżdżają na chwilę do lodówki, ale naprawdę na krótką chwilę bo masa szybko tężeje i już!
Mamy to! CHMURKĘ w pucharku, ale to dobre!
WSZYSTKIEGO SMACZNEGO!