WIELKANOCNE CHLEBKI DO KOSZYCZKA

Święta wielkanocne to wiele fajnych i smacznych tradycji –  pyszne babki, babeczki, mazurki, serniki, wędliny, szynki, wędzonki, mięsa pieczone, jaja.  Moim ulubionym ulubionym zajęciem jest pieczenie chlebków wielkanocnych. Co roku są inne, jeśli chodzi o kształt, jak również rodzaj ciasta. Ważne, aby było smacznie, pachniało i wyglądało, a to już wiele!

 Jeżeli jeszcze obdarujemy bliskich, przyjaciół, znajomych to serce rośnie! Taki domowy chlebek jest bardzo prosty i taki nasz, zachęcam do jego wykonania. Bardzo wiele możemy “nawymyślać” z naszym ciastem drożdżowym bo pięknie udaje się wyplatanie warkoczy, zawijasów, bazi, uszy zająców, kwiatów itd … Można trochę poszaleć ze swoją wyobraźnią, nic nas nie ogranicza, a takiego w sklepie nie dostaniemy.

Przepis bardzo prosty i oczywiście można go modyfikować np. dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek,  czarnuszkę, mak, siemię lniane, ulubione dodatki, zioła itd. i zmiksować z częścią ciasta, wtedy uzyskamy dwa kolory. No to do brzegu!

😃

PRZEPIS NA WIELKANOCNY CHLEBEK DO KOSZYCZKA:

Chlebki wielkanocne do koszyczka

😁
🐣
🐣
🐣

Produkcja ruszyła!!!

Może takie podłużne, może okrągłe?? Pachną i smakują obłędnie!

SKŁADNIKI:

PRZEPIS NA CHLEBKI – wychodzi 6, 7 sztuk ( chyba, że zrobisz jeszcze mmiejsze

😀


1 szklanka zmielonych ziaren orkiszu
3 szklanki mąki pszennej typu 450
drożdże – 1/2 kostki (42g)
1 łyżeczka soli kłodawskiej
1 łyżka babki jajowatej
1 łyżka nasion zmielonego  ostropestu
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki maślanki
2 łyżki ziaren i słonecznika
ziarna dyni do dekoracji
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżeczka przyprawy ziołowej (suszone zioła greckie)
2 łyżki oleju

WYKONANIE:

Wszystkie suche składniki mieszamy, potem dodajemy drożdże rozpuszczone w cieplej wodzie, zarabiamy ciasto ręcznie, dodajemy maślankę, olej i odstawiamy na ok 40 min.
Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie i część odkladamy na zdobienia, czyli warkocz, wałek imitujący bazie, formujemy małe kule lub wałki, jeśli mamy podlużne mini foremki do pieczenia to będą małe bochenki.
Układamy na blaszki do pieczenia, dekorujemy ziarnami dyni i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy jeszcze makiem, odstawiamy na ok. 30 min. Potem pieczemy 180 st./ok. 35 min.
Gdy chlebki ostygną dekorujemy bukszpanem.

🌿
🌿
🌿

 i do koszyczka!

SMACZNEGO !

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *