Chleb majonezowy keto – to jedna z opcji smacznego chleba bez glutenu, dla osób na diecie keto, niskowęglowodanowej. Jest bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ unikamy wyrabiania, musimy tylko wszystko dokładnie połączyć. Chleb jest dość wilgotny, miękki i smakowity. Polecam przepis:
CHLEB MAJONEZOWY – KETO
Składniki:
5 jaj
150 gr majonezu
25 gr mąki migdałowej
15 gr babki jajowatej
15 gr mąki kokosowej
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słonecznika
1 łyżeczka nasion dyni
½ łyżeczki ziół do ziemniaków
Sposób wykonania:
Jajka roztrzepać, połączyć z innymi składnikami, wyłożyć do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym, wierzch wygładzić łyżką, posypać ziarnami słonecznika i dyni, piec ok. 40min. w 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z formy, aby chleb wystygnął. Można podzielić na porcje i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Zawarty w mące migdałowej błonnik ułatwia perystaltykę jelit, co usprawnia proces trawienia.