CHLEB MAJONEZOWY KETO

Chleb majonezowy keto – to jedna z opcji smacznego chleba bez glutenu, dla osób na diecie keto, niskowęglowodanowej. Jest bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ unikamy wyrabiania, musimy tylko wszystko dokładnie połączyć. Chleb jest dość wilgotny, miękki i smakowity. Polecam przepis:

CHLEB MAJONEZOWY – KETO

Składniki:

5 jaj

150 gr majonezu

25 gr mąki migdałowej

15 gr babki jajowatej

15 gr mąki kokosowej

2 łyżki otrąb owsianych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka słonecznika

1 łyżeczka nasion dyni

½ łyżeczki ziół do ziemniaków

Sposób wykonania:

Jajka roztrzepać, połączyć z innymi składnikami, wyłożyć do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym, wierzch wygładzić łyżką, posypać ziarnami słonecznika i dyni, piec ok. 40min. w 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z formy, aby chleb wystygnął. Można podzielić na porcje i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Zawarty w mące migdałowej błonnik ułatwia perystaltykę jelit, co usprawnia proces trawienia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *