KISZONKI – CUDA ZAMKNIĘTE W SŁOIKACH

KISZONKI SĄ WSPANIAŁE!

Pamiętajcie Przyjaciele mili, zjadajcie kiszonki w codziennej chwili!

Kiszonki są wspaniałe! To pierwsza rzecz, którą chcę się z Wami podzielić. Na myśl o kiszonkach, jakichkolwiek, leci mi ślinka! Są dla mnie cudowne, inspirujące i bardzo ciekawe, jeśli chodzi o odkrywanie nowych smaków. Jeszcze ciekawsze jest to, że dzięki nim możemy komponować inne, inspirujące dania. Już na wstępie zachęcam do skorzystania z tych przepisów, odkrywania nowych smaków i czerpania z nich, jak najwięcej zdrowia, bo kiszonki i zdrowie to bardzo dobrzy przyjaciele.

Uwielbiam kiszonki, chyba dlatego, że się na nich wychowałam. Odkąd pamiętam kiszonki były u nas w domu zawsze – kapusta i ogórki. Pamiętam także u babci kapustę z jabłkami grochówkami, cudowne. Odkąd zainteresowałam się kiszonkami bardziej, zaczęłam testować z nich różne kombinacje – warzyw, owoców, ziół i nie mogę przestać. Mam nadzieję, że moja pasja udzieli się również Tobie.

JAK TO DAWNIEJ BYWAŁO?

U nas w Polsce początkowo kiszono tylko ogórki i kapustę, przede wszystkim w domach ludzi ubogich. Wiązało się to ze szczególnym rytuałem, w którym brało udział wielu ludzi. Do kiszenia kapusty potrzeba było sporych rozmiarów beczki, często dębowej lub z innego drewna liściastego, którą odpowiednio przygotowywano. Wszystko dokładnie czyszczono, myto, wyparzano, odkażano, nawet nogi „deptaczy”. Była to świetna okazja do spotkań, rozmów, wesołego spędzania czasu. Nierzadko takie kiszenie kapusty kończyło się potańcówką i dobrą zabawą do późna. Znane są także przesądy związane z rytuałem kiszenia kapusty, otóż jeden z nich mówił, że dziewczyna, która zostanie wybrana przez mężczyznę do deptania kapusty, wyjdzie niebawem za mąż i będzie dobrą gospodynią. Kapusta ukiszona na jesień służyła ludziom, aż do wiosny, dostarczając wielu witamin i składników odżywczych. Mądrość pradawnych jest coraz bardziej doceniana, ale czy do końca?

Kiszone pomidorki koktajlowe

Ostatnio coraz bardziej przyglądam się temu, co mamy na talerzu, choćby ze względu na rosnącą liczbę schorzeń układu pokarmowego i in., spowodowaną przetworzoną żywnością, zawartością substancji chemicznych w pożywieniu związanych z uprawą warzyw i owoców, nowoczesnymi metodami upraw roślin itp., niekoniecznie korzystnymi dla naszego zdrowia. Widzę ogromną wartość kuchni naszych przodków i staram się ją pielęgnować. Obecne choroby ich nie dotyczyły, choć żyło się zdecydowanie biedniej. Warto wrócić do tego typu żywności, bo to na pewno coś z kategorii „super foods”, które jest nam JAK NAJBARDZIEJ potrzebne.

Kiszone buraki ćwikłowe

Zapraszam więc do skorzystania z wypróbowanych przepisów na codzienne kiszonki, które możesz wykorzystać i cieszyć się zdrowiem.

Te przepisy możesz wykorzystać już teraz:

KISZONE OGÓRKI Z ZIELONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

KISZONA MARCHEWKA – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

KISZONE PAPIERÓWKI – PYSZNOŚCI!!! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

KISZONE ZIELONE I CZERWONE POMIDORKI KOKTAJLOWE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

KISZONY KALAFIOR – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

KISZONE OGÓRKI – klasyka! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Więcej niecodziennych przepisów na kiszonki w moim e – booku “MOJE KISZONKI. 14 PRZEPISÓW NA DOMOWE KISZONKI. NATURALNA BOMBA WITAMINOWA” – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *