KISZONE ZIELONE I CZERWONE POMIDORKI KOKTAJLOWE

KISZONE ZIELONE I CZERWONE POMIDORKI KOKTAJLOWE

5 KORZYŚCI SPOŻYWANIA ZIELONYCH POMIDORÓW!

Okazuje się, że zielone pomidory też można spożywać i nie będą one szkodliwe, a nawet prozdrowotne, jeżeli je odpowiednio przygotujemy. W czym rzecz?

Czerwone pomidory zawierają likopen, zielone zaś tomatynę. Prozdrowotne działanie likopenu jest powszechnie znane: ma działanie antyoksydacyjne, działa ochronnie na układ kostny, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Natomiast tomatyna to substancja, która może powodować zatrucia. Jednakże musielibyśmy zjeść kilka kilogramów zielonych pomidorów naraz, aby wystąpił taki efekt. Okazuje się, że ostatecznie tomatyna zawarta w zielonych pomidorach nie jest taka zła, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości. Tak więc wszelkie dania, np. sałatki z zielonych pomidorów poddane pasteryzacji czy innej obróbce termicznej nam nie zaszkodzą.

Dlaczego warto spożywać zielone pomidory??

1. Obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu

2.  Dzięki dużej ilości potasu chronią przed chorobami układu krwionośnego, ryzykiem wystąpienia udaru, miażdżycy; pomagają w leczeniu żylaków (zasługa zawartych w nich kwasów działających przeciwzakrzepowo i rozrzedzających krew, oraz flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne)

3.  Dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę jelit, zapobiegają zaparciom i działają rozkurczowo w obrębie jelita grubego

4. Są niskokaloryczne, ułatwiają zrzucenie zbędnych kilogramów

5. Wzmacniają odporność – mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjnie

Dziś polecam zielone, kiszone, koktajlowe pomidory ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Są pyszne!

KISZONE POMIDORKI KOKTAJLOWE Z PAPRYKĄ CHILLI

PRZEPIS

KISZONE, ZIELONE i CZERWONE POMIDORKI KOKTAJLOWE

SKŁADNIKI:

pomidorki koktajlowe zielone, czerwonego (jakie mamy)

kilka świeżych papryczek chilli, gałązek świeżej bazylii, kopru, liści czarnej porzeczki, ząbków czosnku, kwiatów hibiskusa

WYKONANIE:

Słoiki wyparzamy. Wszystkie składniki myjemy, układamy w słoikach warstwami w zależności czy chcemy wersję ostrzejsza, to dodajemy chilli lub łagodniejszą to bez. Zalewamy wrzącą solanką, czyli 1 litr wrzątku/1 łyżka soli niejodowanej. Zakręcamy słoiki, zostawiamy na ok. 3, 4 dni w kuchni, po czym dokręcamy i wynosimy w chłodniejsze miejsce. Po ok. 7 – 10 dniach kiszonka jest gotowa. Podziała się magia! Zawarte w pomidorkach cukry przemieniły się w kwas mlekowy, bardzo cenny dla naszego zdrowia, jelit, a efektem jest pyszna, zdrowa kiszonka z zielonych lub czerwonych pomidorków koktajlowych.

KISZONE ZIELONE POMIDORKI KOKTAJLOWE
KISZONE POMIDORKI KOKTAJLOWE Z KWIATEM HIBISKUSA

Ktoś próbował czegoś podobnego??

3 thoughts on “KISZONE ZIELONE I CZERWONE POMIDORKI KOKTAJLOWE”

  1. Pingback: SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *