SOK Z AGRESTU, KONFITURA AGRESTOWA

SOK Z AGRESTU

Wiele wartości odżywczych i zdrowotnych, jakie zawiera owoc agrestu warto “schować” w słoikach. Teraz mamy go w nadmiarze, ale po lecie za chwilę będzie tylko wspomnienie, a w spiżarni będzie to cudo w słoiku.

Przygotowanie soku z agrestu jest z tzw. sokownika co nie jest skomplikowanym procesem więc robi się samo!

PRZEPIS

SOK Z AGRESTU

SKŁADNIKI:

1kg owoców

0.60 dkg cukru lub pół na pół cukier z erytrolem

SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystko wkładamy do sokownika i czekamy, aż się zadzieje. Gorący sok przelewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

SOK Z AGRESTU

Sok to jedna z szybszych opcji, a zdrowsza to konfitura, w której znajduje się jeszcze coś …

Uważam, że jest wyborna!

Ale do brzegu!

PRZEPIS

KONFITURA – AGREST, POMARAŃCZA, CZARNA MALINA

SKŁADNIKI:

1 kg agrestu różowego

2 pomarańcze

1/2 kg czarnej maliny

0,25 dkg erytrolu

0,25 dkg cukru

5 łyżek cukru żelującego

WYKONANIE:

Powiem tak, nie jest to szybki przepis, ale też niezbyt absorbujący. Wykonanie trwa 3 dni, ale tylko po 30 minut każdego dnia, ale WARTO!

Dokładniej:

– zagotowujemy w garnku cukier z 1/2 szklanki wody

– agrest obieramy z twardych ogonków

– pomarańcze musimy sparzyć przynajmniej 2 krotnie po kilka minut, a potem kroimy w drobną kostkę

– maliny – no cóż, z nimi nic nie robimy, wrzucamy do wspólnego gara łącznie z pokrojonymi pomarańczami i agrestem i rozpuszczonym, ciepłym syropem

– gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 39 minut i wyłączamy – tak prz z 3 dni

– pod koniec gotowania 3 dnia dodajemy 5 łyżek cukru żelującego przez ok 5 minut

Po tym czasie konfitura pięknie się zeszkli, nabierze soczystego koloru i wspaniałego aromatu. Gorącą konfiturę wkładamy do słoików i mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i już!

Dużo zdrowia z przetworami owocowymi!

2 thoughts on “SOK Z AGRESTU, KONFITURA AGRESTOWA”

  1. Pingback: AGREST - USPOKAJA, KOI, ZMNIEJSZA NAPIĘCIA NERWOWE I ... - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *