KISZONE OGÓRKI Z ZIELONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI

Wiele kiszonek za mną i chyba wiele przede mną. Liście z orzecha włoskiego i same orzechy, jeszcze zielone również są elementem kiszonych ogórków, czego nie wiedziałam. Całe życie się uczymy!

KISZONE OGÓRKI Z ORZECHEM WŁOSKIM

Pierwsza myśl – czy ogórki nie będą gorzkie, no nie. Spróbowałam, zrobiłam kiszonki z ogórków i zielonych orzechów włoskich i znowu coś nowego odkryte! Smak bardzo ciekawy, jednak różni się od tradycyjnej kiszonki na bazie tylko kopru, chrzanu i czosnku. Warte polecenia!

Co takiego jest w orzechu włoskim, że wykorzystywano go w tego typu kiszonkach?

A to między innymi, że orzech włoski ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciw pasożytnicze.

A to bardzo wiele!

PRZEPIS

KISZONE OGÓKI Z ZIELONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • zielone ogórki
  • chrzan – liście lub korzeń
  • czosnek
  • koper
  • zielone orzechy włoskie
  • liście orzecha włoskiego
  • solanka – 1 litr wody/1 pełna łyżka soli niejodowanej

SPOSÓB WYKONANIA:

Do każdego litrowego słoja wkładamy, 1 liść orzecha włoskiego, gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ogórki, 1 zielonego orzecha włoskiego, 2 ząbki czosnku, zalewamy solanką, zakręcamy, niezbyt mocno, odstawiamy na ok. 3 dni, po czym dokręcamy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce np. typu piwnica. Po ok. 7 dniach możemy próbować naszej kiszonki!

KISZONE OGÓKI Z ZIELONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI

Taka inna wersja ogórków kiszonych, bardzo ciekawa, polecam Tobie na Zdrowie!

1 thoughts on “KISZONE OGÓRKI Z ZIELONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI”

  1. Pingback: KISZONKI – CUDA ZAMKNIĘTE W SŁOIKACH - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *