PIZZA Z CUKINII ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ- PRZEPIS

PIZZA Z CUKINII

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, mimo tego, że nie posiada konkretnego smaku czy zapachu. Jednak, gdy się trochę postaramy, podkręcimy jej walory smakowe to staje się niesamowita. Teraz to “żniwa” dla miłośników cukinii, więc zajadajmy. Pizza z cukinii będzie dobrym wyborem.

A z ciekawostek, często szukamy produktów, które są alkalizujące, odkwaszające, “czyste” i właśnie zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jest także cenna dla zdrowia ze względu na wysoką wartość dietetyczną i odżywczy skład, zawiera potas, magnez, żelazo, Wit C, K, PP, B1, beta karoten. Cudowna cukinia reguluje proces trawienia, szczególne znaczenie ma to przy problemach z nadkwaśnością.

Cukinia a odchudzanie?

Tutaj dobra wiadomość, dla wszystkich dbających o sylwetkę – cukinię można zjadać w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska (w 100 g świeżej cukinii świeżej cukinii jest 21 kcal).

Czas na PIZZĘ Z CUKINII, polecam!

Jest wytrawna, ciekawa w smaku z dodatkiem sosu pomidorowego lub jakiegokolwiek warzywnego lub na bazie jogurtu smakuje bardzo dobrze!

PRZEPIS

PIZZA Z CUKINII

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

proporcje na dwie blaszki o wymiarach 34cmx24cm

1 żółta i 1 zielona cukinia ( całkowita masa po poszatkowaniu to 1 i ½ kg)

6 jaj

300gr mąki razowej żytniej

300gr mąki pszennej

4 duże ząbki czosnku

2 cebule

2 marchewki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

garść kopru, zielonej natki pietruszki

sól – ok. 2 płaskie łyżeczki, pieprz

ser żółty – 30dkg do posypania całości

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Cukinię, cebulę, marchew poszatkować na grubych oczkach

2. Odczekać ok. 10 minut i odsączyć nadmiar soku (można wypić, na pewno nie zaszkodzi!)

3. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do masy

4. Dodać resztę składników i wylać na 2 blaszki

5. Po ok. 40 minutach posypać serem żółtym.

6. Piec 50 minut/180 st. C.

PIZZA Z CUKINII

Życzę smacznego i wielu inspiracji z cukinią!

Co smacznego polecasz z cukinii?

1 thoughts on “PIZZA Z CUKINII ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ- PRZEPIS”

  1. Pingback: CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *