CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA

CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA

Pyszny, lekkostrawny, obiad z cudowną cukinią w roli głównej!

Dlaczego cukinia?:

  • jest niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny
  • ma działanie alkalizujące, odkwaszające
  • pozytywnie działa na układ oddechowy, pokarmowy, krążenia
  • pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników, które są przyczyną rozwoju wielu chorób i schorzeń
  • wskazana dla dorosłych i dla dzieci
zapiekany plastry cukinii z piekarnika

Kolejnym atutem jest to, że możemy wyczarować z niej masę dań! A to placki, a to pizzę, a to sałatki, surówki, makaron, zupy, sosy itd.

Może moje inne cukiniowe przepisy wpadną Ci w oko:

BEZGLUTENOWE PLACKI CUKINIOWO – WARZYWNE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

PIZZA Z CUKINII ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ- PRZEPIS – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

PIZZERINKI Z CUKINIĄ – LETNIA PRZEKĄSKA – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Do naszego dania – CUKNIOWE PLASTRY Z PIEARNIKA potrzebujemy:

CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA

SKŁADNIKI:

2 średnie cukinie

FARSZ:

4 jajka

3 ząbki czosnku

150g startego sera żółtego

100g startego sera zółtego wędzonego

przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona w proszku, przyprawa do kurczaka

WYKONANIE:

Cukinię przekrawamy na pół, a potem w  plastry ok 0.5 cm grubości. Każdy plaster solimy z obu stron i zostawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie robimy farsz, czyli mieszamy wszystkie składniki farszu.  Odsączamy plastry cukinii ręcznikiem papierowym i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzch łyżką układamy masę farszu i zapiekakamy 15 minut w  220 st C, a potem 15 minut w 160 st./termoobieg, aby się fajnie wszystko zarumieniło.

👍
zapiekane plastry cukinii
CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA

Do takiej cukinii świetnie nada się sos jogurtowy lub śmietanowy z ulubionymi ziołami!

👌
😃

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *