cukinia

BEZGLUTENOWE PLACKI CUKINIOWO – WARZYWNE

health4you zdrowie dla ciebie bezglutenowe placki cukiniowo - warzywne przepis kulinarny
BEZGLUTENOWE PLACKI CUKINIOWO – WARZYWNE

Cukinia rządzi!
Królowa lata i mojego warzywniaka na pewno! U kogo jeszcze nadwyżki??

 Uniwersalne warzywo, którego w ogrodzie dostatek. Można więc korzystać nie mając wyrzutów sumienia “bo zjadłam/em za dużo!”

Sezon cukiniowy jest jak najbardziej otwarty, a zakończony zostanie w jesieni. Warto przygotować pyszności z cukinii w słoikach, co bardzo polecam lub z piekarnika, co też jest ciekawą alternatywą skorzystania z jej walorów smakowych i odżywczych.

cuda w słoiku i piekarniku health4you zdrowie dla ciebie cukinia przepis
CUKINIA
cukinia
BEZGLUTENOWE PLACKI CUKINIOWO – WARZYWNE

Dzisiaj chcę podzielić się z Tobą przepisem na pyszne bezglutenowe placuszki cukiniowo – warzywne, „wyprodukowane” parę dni temu, można powiedzieć takie magiczne, szybko się pojawiły i szybko zniknęły!

PRZEPIS

BEZGLUTENOWE PLACKI CUKINIOWO – WARZYWNE

SKŁADNIKI:

1 cukinia, ok. 1kg

2 duże ziemniaki

1 duża cebula

3 marchewki

1 jajko

5 łyżek otrąb owsianych

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka nasion babki jajowatej (naturalny błonnik do zagęszczania masy)

sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy

bezglutenowe placki cukiniowo - warzywne

WYKONANIE:

1. Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach (najlepiej dzięki odpowiedniej maszynce).

2. Całość solimy 1 łyżką soli kamiennej, nie jodowanej, mieszamy i pozostawiamy ok. kilku minut.

3. Odciskamy sok i dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy (gdyby masa była zbyt wodnista, trzeba dodać babkę jajowatą)

4. Teraz możemy wykonać 2 wersje – pierwsza szybsza i mniej zdrowa – smażymy placki na patelni z oliwą; 2 wersja dłuższa w czasie i zdrowsza – pieczemy placki w piekarniku (trzeba pamiętać o przesmarowaniu papieru do pieczenia oliwą lub innym tłuszczem – olej kokosowy, olej)

Placki smażymy na patelni do zrumienienia po kilka minut, a w piekarniku ok 30 minut.

bezglutenowe placki cukiniowo - warzywne

health4you zdrowie dla ciebie

Do placuszków świetnie nadaj się różnego rodzaje dipów. Proponuję dip zielony, w którym proporcje są mniej więcej takie (nigdy nie lubiłam liczb): kawałek świeżej cukinii, 2 ząbki czosnku, kila gałązek pietruszki, ½ jabłka ze skórką, ½ cebuli, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz, aby dosmaczyć. Wszystkie składniki miksuję i sos gotowy!

health4you zdrowie dla ciebiebezglutenowe placki cukiniowo-warzywne

Częstujemy się, smacznego!

Uwaga! – osoby, które unikają cukinii, chętnie zjadają te placki cukiniowo -warzywne!

1 thoughts on “BEZGLUTENOWE PLACKI CUKINIOWO – WARZYWNE”

  1. Pingback: CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *