kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku

KISZONA MARCHEWKA

Mamy czasem dość kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, robi się w kuchni trochę nudno, zapominamy, że możemy ukisić całą masę innych warzyw. Polecam szczególnie KISZONĄ MARCHEWKĘ, która podniesie naszą odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.


kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku
KISZONA MARCHEWKA
kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku
KISZONA MARCHEWKA

Marchew to cenne warzywo, bogate źródło karotenoidów czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które nadają pomarańczowy kolor. Jak to w przypadku kiszonek bywa – regulują naszą równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także przemianę materii,
działają korzystnie na układ immunologiczny i poprawiają samopoczucie. Nasze jelita potrzebują bakterii mlekowych zawartych w kiszonkach, one właśnie pozytywnie działają na układ pokarmowy i mikroflorę jelit.

kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku
kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku
Ukiszona marchew to bomba witaminowa
i minerałowa, jest mało kaloryczna i przepyszna. Taka surówka świetnie smakuje ukiszona, zarówno prosto ze słoika, jak i z dodatkiem oliwy, posypanej pietruszką lub odrobiną zielonej cebulki. Można dodać ją do innych sałatek, surówek, zup na pewno „podkręci” walory smakowe, zdrowotne i wizualne tych dań.

PRZEPIS:

KISZONA MARCHEWKA

SKŁADNIKI:

ziele angielskie, liść laurowy, koper, czosnek, liście lub korzeń chrzanu, sól kłodawska

WYKONANIE:

Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub użyj malaksera (a co się będziemy męczyć)

Do startej marchwi dodajemy sól (propozycja na 1kg marchwi 1 łyżka soli) i razem ugniatamy przez kilka minut

Do wyparzonych słoików układamy na dno liść chrzanu, kopru, 2 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela, 2 liście laurowe

Marchewki układamy ściśle w słoikach, tak, żeby na wierzchu było trochę soku, na wierzch dodajemy koper

Zakręcamy, ale nie za mocno, ustawiamy na tacy, ponieważ kiszonka będzie buzować podczas fermentacji; zostawiamy w kuchni, przez ok 3 dni, po czym dokręcamy i wynosimy w chłodniejsze miejsce.

kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku
HEALTH4YOU ZDROWIE DLA CIEBIE PRZEPIS KULINARNY

kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku
kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku

Po ok. 7 dniach mamy pyszną, zdrową, kiszoną marchewkę.
Możemy od razu wykorzystać do obiadu w formie sałatki lub jak chcemy.

kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku
KISZONA MARCHEWKA

WAŻNE!

Zawarty w marchewce błonnik pomaga w pracy układu trawiennego, wiąże się z cholesterolem LDL, co pozwala go wyeliminować z organizmu.

W efekcie jesteśmy mniej podatni i mniej narażeni na choroby serca czy zakrzepy. Nierozpuszczalny błonnik natomiast pomaga zapobiegać zaparciom i niedrożności jelit, dzięki czemu unikamy problemów związanych np.z hemoroidami, które mogą dac początek poważniejszym chorobom.

Więcej o dobroczynnych właściwościach kiszonek w moim e-booku pt. “MOJE KISZONKI. 14 PRZEPISÓW NA DOMOWE KISZONKI. NATURALNA BOMBA WITAMINOWA”.

https://health4you.pl/sklep/

SMACZNEGO!

kiszona-marchew-health4you-zrowie-dla-ciebie-przepisy-kulinarne-cuda-w-sloiku-i-w-piekarniku

1 thoughts on “<strong>KISZONA MARCHEWKA</strong>”

  1. Pingback: PIECZONE PLASTRY SZYNKI Z POMIDORAMI I CEBULĄ - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *