CHLEB MARCHEWKOWO – ORZECHOWY

KETOGENICZNY, BEZGLUTENOWY CHLEBEK JAKO ZAMIENNIK TRADYCYJNEGO PIECZYWA

“Chleb niejedno ma imię”, oj tak!

CHLEB MARCHEWKOWO – ORZECHOWY

Chleb keto, bezglutenowy poleca się!

Chlebek, który chcę polecić powstał bardzo szybko, w oczekiwaniu na mecz więc można powiedzieć, że to „chleb kibica”. Nie marnujemy jedzenia, dlatego też wytłoki marchewkowe, które zostają po wykonaniu soku marchewkowego z wyciskarki wolnoobrotowej wykorzystujemy ponownie. Możemy więc upiec ciasto marchewkowe, dodać taką marchew do zupy, zrobić zupę krem lub chlebek marchewkowy. Nie jest to tylko chleb z marchewki, mamy w tym przepisie jeszcze trochę innych składników. Cieszę się, że tak szybko pomysł się stworzył i od razu proporcje, konsystencja, smak jest akurat.

Marchew jest warzywem leczniczym, odżywczym, bogatym w witaminy, przeciwutleniacze i minerały, korzystajmy więc.

CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ?

Marchew to kumulacja wszystkich rodzajów karotenoidów, a w szczególności beta karotenu, którego zawiera najwięcej. Dzięki temu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wspomaga odporność, leczenie trądziku, opóźnia pojawienie się zmarszczek, przyśpiesza proces opalania. Spożywanie marchwi, soku z marchwi jest również elementem kuracji oczyszczających i przeciwpasożytniczych organizmu, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Orzechy włoskie natomiast to kumulacja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, który zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym.

!WARTO WIEDZIEĆ

Badania w kierunku choroby Alzheimera potwierdzają istotny ich wpływ w diecie chorych na tę chorobę. Dzięki orzechom włoskim postęp choroby znacznie się opóźnia. A kształt owocu orzecha włoskiego coś nam przypomina? Natura sama wskazuje, co nam służy i na jakie dolegliwości.

Zatem zapraszam do przepisu.

PRZEPIS – CHLEB MARCHEWKOWO – ORZECHOWY

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 1łyżka babki jajowatej
  • 1 łyżka mąki łubinowej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki z orzechów włoskich czyli zmielone orzechy włoskie
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 3 łyżki marchewki (a dokładnie wytłoki z soku z wyciskarki wolnoobrotowej)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
CHLEB MARCHEWKOWO – ORZECHOWY

WYKONANIE:

Bardzo szybkie i proste.

Jajka roztrzepać widelcem, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Chleb można posypać słonecznikiem, siemieniem lnianym lub pozostawić bez niczego.
Piec w 180st C/ok.35 min., forma 30 cm x 12 cm.

Chlebek jest mięciutki, orzechowy,aromatyczny, pyszny!

Alternatywa dla tradycyjnego pieczywa czy popularnego „sieciówkowego”.

Wiemy, co jemy.

Więcej przepisów na zamienniki pieczywa bez mąki pszennej, glutenowej w e- booku: „ZAMIENNIKI PIECZYWA – 10 PRZEPISÓW BEZ GLUTENU – PROSTO, SZYBKO, SMACZNIE!”

E – book do pobrania w sklepie: Moje produkty – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *