choinka świąteczna, ciasto bez mąki i cukru, health4you

ŚWIĄTECZNA CHOINKA – CIASTO ORZECHOWO – CZEKOLADOWO – MIGDAŁOWO – POMARAŃCZOWE BEZ MĄKI I CUKRU!

ŚWIĄTECZNA CHOINKA – CIASTO ORZECHOWO – CZEKOLADOWO – MIGDAŁOWO – POMARAŃCZOWE BEZ MĄKI I CUKRU!, health4you cuda w słoiku i w piekarniku

ŚWIĄTECZNA CHOINKA – CIASTO ORZECHOWO – CZEKOLADOWO – MIGDAŁOWO – POMARAŃCZOWE BEZ MĄKI I CUKRU

Już pachnie! A to ciasto szczególnie pachnie świętami. Boże Narodzenie tuż, tuż, a wypieki to podstawa tych świąt. Polecam je szczególnie, ponieważ nie zawiera w swoim składzie mąki pszennej ani cukru. Dobrze jeśli posiadamy foremkę w kształcie choinki, jeśli nie można ten przepis zastosować do średniej, okrągłej formy na tort.


Już pachnie! A to ciasto szczególnie pachnie świętami. Boże Narodzenie tuż, tuż, a wypieki to podstawa tych świąt. Polecam je szczególnie, ponieważ nie zawiera w swoim składzie mąki pszennej ani cukru. Dobrze jeśli posiadamy foremkę w kształcie choinki, jeśli nie można ten przepis zastosować do średniej, okrągłej formy na tort.
ŚWIĄTECZNA CHOINKA – CIASTO ORZECHOWO – CZEKOLADOWO – MIGDAŁOWO – POMARAŃCZOWE BEZ MĄKI I CUKRU! CUDA W SŁOIKU I W PIEKARNIKU
ŚWIĄTECZNA CHOINKA – CIASTO ORZECHOWO – CZEKOLADOWO – MIGDAŁOWO – POMARAŃCZOWE BEZ MĄKI I CUKRU!
ŚWIĄTECZNA CHOINKA – CIASTO ORZECHOWO – CZEKOLADOWO – MIGDAŁOWO – POMARAŃCZOWE BEZ MĄKI I CUKRU!
ŚWIĄTECZNA CHOINKA – CIASTO ORZECHOWO – CZEKOLADOWO – MIGDAŁOWO – POMARAŃCZOWE BEZ MĄKI I CUKRU!

PRZEPIS – ŚWIĄTECZNA CHOINKA

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

2 pomarańcze

6 jaj

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka sody

150 g zmielonych orzechów włoskich

50 g zmielonych migdałów

200 g pudru erytrolu

30 g kakao ciemnego

WYKONANIE:

– 2 pomarańcze należy pokroić na ćwiartki i gotować ok 20 minut, odlać wodę 2 razy

– odsączone pomarańcze gotujemy w syropie – ½ szklani wody i 1 szklanka erytrolu przez ok 15 minut (warto ten syrop pozostawić, będzie on potrzebny przy nasączeniu ciasta)

– pomarańcze miksujemy

– dodajemy żółtka, miksujemy i dodajemy resztę składników

– białka ubijamy osobno ze szczyptą soli i pudrem i delikatnie, ręcznie łączymy ze zmiksowanymi składnikami

– pieczemy ok. 45 minut w 180 st. C

– gdy ciasto wystygnie nasączamy go pomarańczowym syropem, który pozostał po gotowaniu pomarańczy

Święta Bożego Narodzenia , ciasto choinka świąteczna


PIERZYNKA KOKOSOWA:
300 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki erytrolu w pudrze
1 śmietan fix
4 łyżki wiórków kokosowych
½ łyżeczki matchy (zielonej herbaty w proszku)
choinka świąteczna

Śmietanę ubijamy z pudrem, w trakcie dodajemy śmietan fix, niewielką część śmietany ok 1/3 należy odkładamy i dodajemy do niej ½ łyżeczki matchy. Na ciasto wykładamy ubitą białą masę, a do szprycy lub woreczka wkładamy masę zieloną, którą wykonujemy kontur choinki i fantazyjny łańcuch lub ozdabiamy wg własnego uznania. Następnie posypujemy ciasto kokosem i nasza choinka ubrana!

choinka świąteczna
choinka świąteczna, cuda w słoiku i w piekarniku

Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i takie świąteczne. Mniam!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *