MNISZEK LEKARSKI – CUDO Z ŁĄKI

KWIATY, ŁODYGA, LIŚCIE I KORZENIE, WSZYSTKO LECZNICZE!

Cudowny mniszek lekarski, nie mlecz!!! ‌W obecnym czasie mniszek lekarski „ma swoje 5 minut” i warto to wykorzystać w zdrowym sensie. Tak często uważany jest za chwast, którego trzeba się pozbyć, a tymczasem wszystkie jego części są niezwykle pomocne dla naszego zdrowia. To remedium na wiele dolegliwości, a czas majowy to okres największego wzrostu tej rośliny. Kwitnie on od kwietnia do lipca, a później ponownie, tworząc zachwycające dywany kwiatów. ‌Roślina ta należy do rodziny stokrotek, jest jadalna, chociaż korzenie i liście mają naturalnie gorzki smak, a kwiat jest lekko słodki.

WŁAŚCIWOŚCI MNISZKA LEKARSKIEGO

‌Dlaczego mniszek lekarski jest tak cenny? ‌

– to źródło witamin A w łatwo przyswajalnej formie beta-karotenu, K, E i C; potasu i błonnika

– pomaga zmniejszyć masę wody, działa moczopędnie ‌

– poprawia pracę wątroby

– polecany jest przy schorzeniach dróg żółciowych oraz wątroby jak również pomaga cukrzykom zredukować poziom cukru we krwi ‌

– wspomaga trawienie i florę jelitową

– picie mniszka usprawnia pracę układu trawiennego oraz zwiększa przyswajanie magnezu

– pomaga zmniejszyć stan zapalny ‌

– ma właściwości uspokajające ‌

– ma dobroczynny wpływ na usuwanie takich dolegliwości jak świąd skóry, wypryski, liszaje

– pomocny przy dnie moczanowej ‌

– wspomaga rozpuszczanie kamieni w pęcherzyku żółciowym, nerkach ‌

– zalecany jest również w celu oczyszczenia krwi, wzmocnienia organizmu ‌

– równoważy poziom hormonów, pomaga więc w zapaleniu jajników, przydatków, w zaburzeniach miesiączkowania, także w okresie menopauzy ‌

– może pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości

kwiat mniszka lekarskiego

I jak tu się nie oprzeć! To cudo natury możemy używać w obecnym czasie (wczesna wiosna i lato) jak i zamknąć w słoiku i czerpać cały rok z jego dobroczynnych właściwości.

Co przyrządzić, aby sobie pomóc w wyżej wymienionych właściwościach? ‌

Oczywiście SYROP Z MNISZKA A’LA MIODEK PSZCZELI, który wspomaga leczenie przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Taki domowy syrop z mniszka ma więc działanie: przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne i moczopędne. Robi się go szybko, choć na raty, ale ze względu na jego właściwości naprawdę warto!

syrop z mniszka lekarskiego

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

PRZEPIS: ‌

Składniki:

około 1/2 kg (500 kwiatów) mniszka (całych główek) ‌

1 litr wody ‌0, 50 kg erytrolu (bez kalorii!, nie dostarcza on kalorii w ogóle, a wykazuje działania prozdrowotne) ‌

0,50 kg cukru ‌

sok z 2 cytryn ‌

kawałek świeżego imbiru

Sposób wykonania: ‌Kwiaty zalewamy wodą, dodajemy kilka plastrów imbiru, gotujemy przez ok. 45 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie pozostawiamy pod przykryciem na 24 godziny. W tym czasie dostaje “mocy”. Na drugi dzień przecedzamy wszystko, do zawartości garnka, dodajemy erytrol, cukier, sok z 2 cytryn, gotujemy, aż płyn się zredukuje, tak, aby konsystencją przypominał lejący miód pszczeli. Gorący płyn przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. ‌ ‌

syrop z wiosennego mniszka lekarskiego

Syrop taki możemy sobie zapodać od razu, świeży, zaraz po ostygnięciu. To idealne lekarstwo dla dzieci, które ze względu na smak i konsystencję podobną do miodu będą chętnie po niego sięgać. Dorosły może stosować około 2-3 łyżeczek soku dziennie. Dawkowanie dla dzieci jest o połowę mniejsze. ‌Można dosłodzić nim wiosenno-letnią lemoniadę, użyć do sosu vinegret zamiast miodu, do sałatek owocowych i warzywnych, lodów i do czego jeszcze dusza zapragnie. Miodek ten jest okrutnie słodki, choć i tak trochę odchudzony ze względu na zawartość erytrolu więc może warto rozważyć dodanie tylko erytrolu. Osobiście nie robiłam z samym tylko erytrolem, ale może warto spróbować?

Na zdrowie! ‌ ‌

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *