Domowy ocet jabłkowy, wykonany własnoręcznie, bez zbędnych dodatków t samo zdrowie.
Więcej o właściwościach, zastosowaniu octu w praktyce tutaj:
Zachęcam do wykonania, ponieważ przepis jest łatwy, prosty i przyjemny!
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
JABŁKA – dowolna ilość, każda będzie dobra, to zależy jak duże mamy naczynie na ocet
(potrzebujemy 2/3 jabłek w naczyniu, reszta to będzie woda z cukrem)
Proponuję użyć szklanych, dużych słoików.
WYKONANIE:
- Jabłka myjemy pod bieżącą wodą
- Kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki, razem ze skórką i gniazdami nasiennymi
- Zalewamy letnią, nieprzegotowaną wodą z cukrem w proporcji – na 1 litr wody 1 łyżka cukru
- Przykrywamy obciążonym talerzykiem i przykrywamy ściereczką na ok. 3 tygodnie
- Ocet należy codziennie przemieszać drewnianą łyżką, aby go napowietrzyć
- Po ok. 3 tygodniach przecedzamy ocet można zastosować papierowe filtry do kawy) i przelewamy do wyparzonych butelek
- Wynosimy do ciemnego i chłodniejszego miejsca
Gotowy ocet jabłkowy ma słodko – kwaśny smak i jabłkowy zapach
RADA DO WYKORZYSTANIA!
Jeśli nie lubimy marnować jedzenia, w tym wypadku jabłek, mamy ich niezbyt dużą ilość to możemy upiec 3 pieczenie na jednym ogniu! Czyli możemy zrobić sok z jabłek, marmoladę i ocet za jednym zamachem.
– Jabłka musimy obrać i usunąć gniazda nasienne – to będą nasze składniki do octu jabłkowego
– Pokrojone jabłka umieszczamy w tzw. „sokowniku”, gdzie dodajemy cukier, erytrol lub nic i nastawiamy na odpowiednią temperaturę – zlewamy gorący sok do słoiczków
– Pozostały miąższ jest naszą marmoladą, gorący przekładamy do słoiczków – jeśli lubisz cynamon, doprawiasz i masz gotową bazę do szarlotki lub innych ciast
Pingback: OCET JABŁKOWY - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE - Health4You - Zdrowie dla Ciebie