OCET JABŁKOWY – PRZEPIS

OCET JABŁKOWY HEALTH4YOU PRZEPIS

Domowy ocet jabłkowy, wykonany własnoręcznie, bez zbędnych dodatków t samo zdrowie.

Więcej o właściwościach, zastosowaniu octu w praktyce tutaj:

OCET JABŁKOWY – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Zachęcam do wykonania, ponieważ przepis jest łatwy, prosty i przyjemny!

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

JABŁKA – dowolna ilość, każda będzie dobra, to zależy jak duże mamy naczynie na ocet

Proponuję użyć szklanych, dużych słoików.

WYKONANIE:

  • Jabłka myjemy pod bieżącą wodą
  • Kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki, razem ze skórką i gniazdami nasiennymi
  • Zalewamy letnią, nieprzegotowaną wodą z cukrem  w proporcji – na 1 litr wody 1 łyżka cukru 
  • Przykrywamy obciążonym talerzykiem i przykrywamy ściereczką na ok. 3 tygodnie
  • Ocet należy codziennie przemieszać drewnianą łyżką, aby go napowietrzyć 
  • Po ok. 3 tygodniach przecedzamy ocet można zastosować papierowe filtry do kawy) i przelewamy do wyparzonych butelek
  • Wynosimy do ciemnego i chłodniejszego miejsca 

Gotowy ocet jabłkowy ma słodko – kwaśny  smak i jabłkowy zapach

OCET JABŁKOWY

RADA DO WYKORZYSTANIA!

Jeśli nie lubimy marnować jedzenia, w tym wypadku jabłek, mamy ich niezbyt dużą ilość to możemy upiec 3 pieczenie na jednym ogniu! Czyli możemy zrobić sok z jabłek, marmoladę i ocet za jednym zamachem.

– Jabłka musimy obrać i usunąć gniazda nasienne – to będą nasze składniki do octu jabłkowego

– Pokrojone jabłka umieszczamy w tzw. „sokowniku”, gdzie dodajemy cukier, erytrol lub nic i nastawiamy na odpowiednią temperaturę – zlewamy gorący sok do słoiczków

– Pozostały miąższ jest naszą marmoladą, gorący przekładamy do słoiczków – jeśli lubisz cynamon, doprawiasz i masz gotową bazę do szarlotki lub innych ciast

OCET JABŁKOWY – SMACZNEGO!

1 thoughts on “OCET JABŁKOWY – PRZEPIS”

  1. Pingback: OCET JABŁKOWY - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *