Sezon na ogórki otwarty! Uwielbiam ten czas bo właśnie teraz można z nimi poszaleć, zrobić różne wariacje pysznych, zdrowych kiszonek.
Dokładanie różnych dodatków do ogórkowego słoja to ciekawa sprawa i oczekiwanie, co też nam z tego wyjdzie? Raz kiszonka może okazać się lepsza, raz gorsza, ale eksperymentować warto. Jeżeli masz nadmiar ogórków i nie wiesz, jak możesz je ukisić to spróbuj tego przepisu na ogórki kiszone z marchewką.
Oprócz ogórków potrzebujemy:
- spory pęczek młodej marchewki
- kilka główek świeżego czosnku, może być z pędami
- około 20 liści z czarnej porzeczki
- kilka kawałków korzenia chrzanu
- klika gałązek kopru włoskiego
- sól kamienna
- woda
- słój ( u mnie 4 litrowy ) lub litrowe słoiki
PRZEPIS
OGÓRKI KISZONE Z MŁODĄ MARCHEWKĄ
SKŁADNIKI:
Jak wszystkie kiszonki robi się je bardzo prosto i szybko. Potrzebne składniki należy dobrze umyć i układać w słoikach, najpierw liście kopru, czarnej porzeczki czosnku, potem kilka ogórków, młode marchewki, na górę znowu liście kopru, czosnek, chrzan, liście porzeczki. Całość zalewamy solanką w proporcji: 1litr letniej, nie przegotowanej wody i 1 łyżkę soli kamiennej. Obciążamy talerzyk kamieniem jeżeli mamy słój bez zakrętki, natomiast jeśli mamy litrowe słoiki to zakręcamy, ale niezbyt mocno, dopiero po kilku dniach dokręcamy mocniej i wynosimy w ciemne miejsce.
Ależ to dobre!
Zarówno ogórki, jak i marchewki.
UWAGA:
Wody z kiszonych ogórków nie wylewamy tylko używamy! To skarbnica witamin, wiadomo przecież, że to świetny sposób na :
- kaca (wypij przynajmniej szklankę tego cuda na drugi dzień lub w dniu spożycia, zapobiegnie to bólowi głowy)
- zupę ogórkową
- barszczyk
- dodatek do gulaszu
- składnik domowego chleba
- składnik ciasta na pizzę, pizzerinki
- chłodniki
- zdrowe koktajle warzywne
Pomysłów jest dużo więcej, wszystko zależy od nas!
zobacz przepis
https://health4you.pl/pizzerinki-z-cukinia-letnia-przekaska/
Udanych i pysznych zapraw!