LEKKIE CIASTO Z LIPCOWYMI OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Cudowny czas, kiedy w ogrodzie dojrzewają pierwsze, aromatyczne maliny, czerwone, żółte czarne. Czas majowy był okresem, kiedy korzystaliśmy z cudownych właściwości liści malin HERBATY ZIOŁOWE – HERBATA Z LIŚCI MALINY – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

MALINY

Mało tego, że są pyszne to zawierają mnóstwo witamin, minerałów i wiele wartości dobroczynnych dla zdrowia. Dokładniej mówiąc w owocach malin mamy kwasy organiczne, pektyny, cukry, związki śluzowe, antocyjany, lotne związki zapachowe, substancje mineralne – żelazo, magnez, wapń, potas.

Ogólne zastosowanie owoców malin to: gorączka, bóle miesiączkowe, biegunka, przeziębienie, grypa, profilaktycznie na odporność organizmu i oczywiście stosowanie w kuchni we wszelkiego rodzajów ciast.

Dzisiaj więc ciasto do niedzielnej kawki, niezwykle lekkie, orzeźwiające i pyszne z niewielką ilością mąki pszennej krupczatki.

LEKKIE CIASTO OWOCOWE Z LIPCOWYMI OWOCAMI I KRUSZONKĄ

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

I WARSTWA:

½ szklanka mąki pszennej krupczatki

½ szklanki mąki ryżowej

½ szklanki oleju

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szklanki ksylitolu

3 jajka

2 banany

1/3 szklanki grysiku

II WARSTWA:

3 szklanki owoców: maliny czerwone, żółte i czarnego

2 łyżki mąki ryżowej

III WARSTWA:

kruszonka – 1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka mąki pszennej, ½ kostki masła, ½ szklanki ksylitolu, 1 cukier waniliowy

SPOSÓB WYKONANIA:

– miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę na wysokich obrotach

– zmniejszamy obroty

– dodajemy olej, mąkę, resztę składników, a na końcu 2 zmiażdżone banany

– masę wylewamy na brytwannnę

– owoce posypujemy mąką ryżową i bardzo delikatnie mieszamy

– wszystko posypujemy kruszonką (składniki kruszonki ugniatamy ręcznie)

– ciasto wkładamy do piekarnika – 180 st. / ok. 50 min.

Moja brytwanka miała wymiary 40 cm/30 cm i ciasto nie jest zbyt wysokie, ale takie lubię. Natomiast, gdy wolisz wyższe ciasto, to lepiej dobrać mniejszą formę do ciasta.

LEKKIE CIASTO Z LIPCOWYMI OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Smacznego i pysznych wypieków!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *