HERBATY ZIOŁOWE – HERBATA Z LIŚCI MALINY

Herbata – tak słownikowo to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin Camelia Sinensis.

Nazwą herbata określa się również napary z różnych ziół, suszu owocowego, dlatego w użyciu są określenia: lipowa, miętowa, rumiankowa itp. herbata, herbata z malin, dzikiej róży, bzu czarnego itp.

Liście maliny

Herbaty ziołowe są zdrowsze od tradycyjnych, nie zawierają kofeiny, mają wiele korzyści prozdrowotnych. Jedną z takich właśnie jest herbata z liści maliny. Owoce malin znamy wszyscy i na pewno cenimy, jednak nie każdy wie, że że równie cenne dla zdrowia są liście maliny.

Dlaczego?

Swoje prozdrowotne właściwości biorą się stąd, że liście malin zawierają liczne cenne substancje aktywne, m.in.: garbniki, flawonoidy , kwasy organiczne (askorbinowy, cytrynowy, salicylowy, szczawiowy, winowy), karoten, triterpeny, śluzy, żywice.

Dzięki obecności substancji czynnych, liście malin mają właściwości moczopędne, przeciwbakteryjne, rozkurczające, przeciwzakrzepowe, a ponadto poprawiają przemianę materii.

A dokładnie można stosować w przypadku:

– bólów gardła

– nieżytach żołądka, jelit

– biegunki

– przeziębienia, grypy

– oczyszczania organizmu z toksyn

– łuszczycy

– trądziku

– otyłości

– niestrawności

– zaparć

– podwyższonego ciśnienia krwi

– bólu stawów

– stanów zapalnych

– krwawień z macicy, używane w ginekologii na niepłodność

– łagodzenie objawów menopauzy

– pomaga przy zapaleniu gruczołu krokowego, eliminuje procesy zapalne w narządach moczowo-płciowych

– wzmocnienia odporności u dzieci i dorosłych

herbata z liści maliny

CIEKAWOSTKA:

W składzie liści malin jest kwas salicylowy, który ma właściwości przeciwzakrzepowe, podobne do działania aspiryny.

Kiedy je zbierać?

Najlepszą porą roku na zbieranie liści malin jest wiosna i lato. Zbieramy młode, nieuszkodzone listki w okolicach z daleka od dróg. Dobrze jest zasuszyć nadmiar liści, aby cieszyć się herbatą podczas jesieni i zimy. Zebrane liście malin suszymy w temperaturze pokojowej z dala od słońca. Trwa to zazwyczaj ok. 1–2 tygodnie.

Zapasy suszonej herbaty nie są tak aromatyczne i smaczne jak świeże liście. Sposobem na to, aby zachować nie tylko kolor, aromat i smak herbaty, ale także sprawić, że będzie ona bardziej nasycona jest fermentacja. Metoda fermentacji liści polega na tym, że nierozpuszczalne substancje tkankowe są przekształcane w substancje łatwo przyswajalne i rozpuszczalne. Mówiąc najprościej, fermentacja to utlenianie produktów pod wpływem tlenu, w którym biorą udział enzymy. Fermentacji dokonujemy w celu uzyskania wysokiej jakości produktu z liści herbaty.

Jak wykonać fermentację liści malin w domu?

Jedną z opcji jest forma zmechanizowana, czyli bierzemy umyte zielone liście i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. W takim przypadku lepiej jest użyć starej maszyny mechanicznej, ponieważ elektryczna skręci wszystko w jednorodną masę. Ważne jest, aby użyć największego rusztu, aby liście nie były zbyt posiekane. Takie liście miażdżymy w dłoniach w misce, potem przykrywamy bawełnianą ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu (22 do 26st.). Sprawdzać wilgotność ściereczki, jeśli jest sucha to ją zwilżać. Sfermentowana masa powinna mieć zielonkawo-brązowy kolor i owocowy zapach. Po zakończonej fermentacji nakładać cienką warstwą na blasze do pieczenia i suszyć w piecu przez około 2 godziny w temp. 100 st.C.

Siła takiej fermentacji może być różna:

– czas fermentacji od 3 do 6 godzin – smak lekki, aromat mocny

– czas fermentacji po 10 – 16 godzin – smak cierpki, kwaskowaty

– czas fermentacji po 20 – 36 godzinach – aromat słaby, smak bardziej cierpki

Herbatę przechowujemy jak inne herbaty, w suchym, ciemnym miejscu.

PRZECIWWSKAZANIA:

Należy pamiętać, że liście malin są zabronione w czasie ciąży przed 35 tygodniem. Nie należy również stosować w przypadku: dny, astmy oskrzelowej, zaparć o charakterze przewlekłym, polipów nosa, osobistej nietolerancji.


Herbata??

Jak najbardziej, rano, w południe, wieczorem, prosta i szybka w wykonaniu, polecam

PRZEPIS NA HERBATĘ ZE ŚWIEŻYCH LIŚCI MALIN:

HERBATA Z LIŚCI MALINY – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Smak herbaty jest delikatny, lekko cierpki, świeży, osobiście godny polecenia, zważywszy na swoje właściwości. Gdy dołożymy coś od siebie, np szczyptę miodu, listek mięty to będzie miód malina!

A co? życie jest piękne, dzięki małym przyjemnościom, na zdrowie Kochani!

HERBATA ZE ŚWIEŻYCH LIŚCI MALIN

1 thoughts on “HERBATY ZIOŁOWE – HERBATA Z LIŚCI MALINY”

  1. Pingback: LEKKIE CIASTO Z LIPCOWYMI OWOCAMI I KRUSZONKĄ - Health4You - Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *