Kto nie lubi pizzy? A w wersji mnii?
Moja propozycja wersji pizzerinek z cukinią schodzą, jak świeże bułeczki, tzn. już zeszły, nie tak dawno, jako przekąska podczas plenerowej imprezy.
Cukinii ostatnio dostatek, sezon trwa, mało tego, że w ogrodzie pięknie się udała to jeszcze inni „poddtykają” pod nos. Jak tu nie skorzystać?
Moje wymyślone pizzerinki z cukinią. Przepis wydaje się trochę skomplikowany, ale to tylko pozory , jeśli się rozłoży niektóre czynności na raty to idzie wszystko jak z płatka . Jest kolorowo dla oka, apetycznie, aromatycznie!
CUKINIA ZIELONA
PRZEPIS:
CUKINIOWE PIZZERINKI
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
I WARSTWA:
Ciasto:
1/2 kg mąki żytniej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody z ogórków kiszonych ( taki naturalny probiotyk, a co, zdrowo ma być!)
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
5 dkg drożdży
1/2 szklanki oliwy
WYKONANIE:
1. Zarobić ciasto czyli drożdże rozmieszać w ciepłej wodzie z cukrem, po czym dodać do mąki i wszystkie składniki połączyć, wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, ok 1/2 godz.
4. Rozwałkować ciasto i literatką wykrawać krążki, formować kuleczki, a potem rozpłaszczać i układać od razu na posmarowanej tłuszczem brytwannie.
II warstwa
Pesto:
1 szklanka szpinaku
Kilka ząbków czosnku
1/2 szklanki oliwy
3 łyżki wody
Sól, pieprz
Wszystko zblendować i doprawić!
III WARSTWA
1 duża cukinia
1 mała cukinia
1 mała
3 ząbki czosnku
1 szklanka groszku cukrowego, świeżego (może być z puszki)
kilka młodych marchewek
Sól, pieprz, oregano
Teraz jest czas, aby zająć się dużą cukinią. Jedną dużą cukinię kroję na plasterki, ok 0,5cm; potem obtaczam z każdej strony w miksturze – kilka łyżek oliwy, sól, przyprawa do ziemniaków. Natomiast mniejszą cukinię ścieram na grubych oczkach i podsmażam z zielonym groszkiem, oczywiście doprawiam solą, pieprzem , oregano, po czym kładę te przesmażone warzywka na plastry cukinii.
IV WARSTWA
starty ser żółty – ok. 2 szklanek
Gdy ciasto wyrośnie, wykrawam literatką kółka i firmuję kulki, które rozpłaszczam i od razu układam na wysmarowaną tłuszczem brytwankę. Potem frunie II warstwa czyli smaruję pędzlem krążki pestem, potem III warstwa – cukinia z cukinią, groszkiem i IV warstwa – starty ser żółty.
Wszystko wędruje do piekarnika na ok. 25 min/200 st. C.
Pizzerinki z cukinią gotowe!
Wszystkiego Smacznego!
Pingback: OGÓRKI KISZONE Z MŁODĄ MARCHEWKĄ – Health4You – Zdrowie dla Ciebie