USPOKAJA, KOI, ZMNIEJSZA NAPIĘCIA NERWOWE…
Na pewno nie podczas obierania! Moja zmora z dzieciństwa i te biedne, pokłute palce!
Krzew agrestu ma niestety kolczaste pędy, ale pyszne owoce, jedne bardziej kwaskowe (ten różowy) inne mniej (miodowy) a należy do rodziny agrestowatych. Jego pochodzenie to Południowa i Środkowa Europa, Kaukaz, Północna Afryka i Ameryka Północna. Winorośl Północy – tak dawniej był nazywany agrest.
Cenna roślina bo zawiera liczne witaminy, a najwięcej witaminy A, składniki mineralne, pektyny, kwasy organiczne i luteinę. Luteina to żółty barwnik, naturalnie występujący w roślinach, który umożliwia prawidłowe widzenie. Luteina jest karetonoidem, silnym przeciwutleniaczem. Czerwone odmiany agrestu mają ich najwięcej, trochę mniej jest w zielonej, a najmniej – w odmianie białej. Wpływ luteiny na organizm ludzki to ZAPOBIEGANIE CHOROBOM OCZU, UKŁADU KRĄŻENIA CZY CHOROBOM O PODŁOŻU NOWOTWOROWYM.
Cudowny i niedoceniany owoc agrestu ma wiele właściwości zdrowotnych, a do jego właściwości zdrowotnych można wymienić:
– wspomaga pamięć i koncentrację
– reguluje trawienie
– wspomaga odchudzanie
– zmniejszają napięcie związane ze stresem
– obniża gorączkę i wspomaga objawy przeziębienia
– wspomaga pracę narządu wzroku (skarbnica luteiny)
– działa moczopędnie
– odkwasza organizm
SOK Z AGRESTU lub KONFITURĘ warto przygotować sobie już teraz, aby skorzystać z niej, gdy w ogrodzie pusto. Teraz warto zajadać, aby budować swoją odporność właśnie wcześniej!
Pyszna konfitura i sok dla dzieciaczków i dla dorosłych. Smacznego!