Wiele wartości odżywczych i zdrowotnych, jakie zawiera owoc agrestu warto „schować” w słoikach. Teraz mamy go w nadmiarze, ale po lecie za chwilę będzie tylko wspomnienie, a w spiżarni będzie to cudo w słoiku.
Przygotowanie soku z agrestu jest z tzw. sokownika co nie jest skomplikowanym procesem więc robi się samo!
PRZEPIS
SOK Z AGRESTU
SKŁADNIKI:
1kg owoców
0.60 dkg cukru lub pół na pół cukier z erytrolem
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystko wkładamy do sokownika i czekamy, aż się zadzieje. Gorący sok przelewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Sok to jedna z szybszych opcji, a zdrowsza to konfitura, w której znajduje się jeszcze coś …
Uważam, że jest wyborna!
Ale do brzegu!
PRZEPIS
KONFITURA – AGREST, POMARAŃCZA, CZARNA MALINA
SKŁADNIKI:
1 kg agrestu różowego
2 pomarańcze
1/2 kg czarnej maliny
0,25 dkg erytrolu
0,25 dkg cukru
5 łyżek cukru żelującego
WYKONANIE:
Powiem tak, nie jest to szybki przepis, ale też niezbyt absorbujący. Wykonanie trwa 3 dni, ale tylko po 30 minut każdego dnia, ale WARTO!
Dokładniej:
– zagotowujemy w garnku cukier z 1/2 szklanki wody
– agrest obieramy z twardych ogonków
– pomarańcze musimy sparzyć przynajmniej 2 krotnie po kilka minut, a potem kroimy w drobną kostkę
– maliny – no cóż, z nimi nic nie robimy, wrzucamy do wspólnego gara łącznie z pokrojonymi pomarańczami i agrestem i rozpuszczonym, ciepłym syropem
– gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 39 minut i wyłączamy – tak prz z 3 dni
– pod koniec gotowania 3 dnia dodajemy 5 łyżek cukru żelującego przez ok 5 minut
Po tym czasie konfitura pięknie się zeszkli, nabierze soczystego koloru i wspaniałego aromatu. Gorącą konfiturę wkładamy do słoików i mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i już!
Dużo zdrowia z przetworami owocowymi!
Pingback: AGREST - USPOKAJA, KOI, ZMNIEJSZA NAPIĘCIA NERWOWE I ... - Health4You - Zdrowie dla Ciebie
Excellent article. I certainly appreciate this website. Stick with it!