JABŁKA PAPIERÓWKI – BOMBA WITAMINOWA!

„Jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie”

Tak mówi przysłowie angielskie i na pewno dużo w tym prawdy!

Konkretnie mamy obecnie sezon na papierówki – pyszne, delikatne, kwaskowate, aromatyczne, cudne i zdrowe!

JABŁKA PAPIERÓWKI

DLACZEGO WARTO JE SPOŻYWAĆ?

  • zawarte w jabłkach antyoksydanty działają przeciwzapalnie, antyalergicznie, przeciwnowotworowo, opóźniają procesy starzenia
  • zapobiegają chorobom serca, udarom, obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, miażdżycy, zakrzepicy
  • oczyszczają wątrobę, zmiękczają kamienie żółciowe (kuracja wg H. Clark)
  • regulują przemianę materii, zapobiegają zaparciom, wspomagają proces odchudzania
  • mają niski indeks glikemiczny

Są cudowne i do wykorzystania na tysiące sposobów!

Co takiego? – świeży sok, mus, koktajl, dżem, konfitura, ciasta (wariacje szarlotek, strudli itp.), desery, racuchy, chipsy, ocet, wino, kiszone jabłka i co nam przyjdzie do głowy!

Szczególnie polecam najszybszą marmoladę świata! Oczywiście w słoikach, aby zamknąć to cudo na dłużej. Robi się ją ekspresowo, jeśli tylko szybko uwiniemy się z obieraniem jabłek (możemy zaangażować rodzinkę), to jest ona naprawdę ekspresowa w wykonaniu.

MARMOLADA Z JABŁEK PAPIERÓWEK

DO CZEGO JĄ WYKORZYSTAMY?

makaron z marmoladą, ryż z marmoladą, szarlotka, ciasta, desery, naleśniki (mniam!), ciasteczka, drożdżówki

PRZEPIS

MARMOLADA Z JABŁEK PAPIERÓWEK

SKŁADNIKI:

1 kg, 2 kg lub 3kg ślicznych, pachnących jabłek papierówek – tylko tyle i aż tyle!

ewentualnie cukier, erytrol, cynamon, goździki

WYKONANIE:

1. Słoiki przeznaczone na marmoladę wyparzamy.

2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki (ok. 1 kg)

3. Kawałki jabłek wkładamy do garnka, wlewamy ok ½ szklanki wody i zagotowujemy na średnim ogniu, kilka minut, tak aby cząstki jabłek się rozpadły, a rozpadają się bardzo szybko.

4. Gorącą marmoladę dajemy do słoików, odwracamy do góry dnem i tak pozostawiamy do drugiego dnia, nie trzeba pasteryzować.

Jest to opcja bez cukru, można dodać cukier lub erytrytol lub cynamon, kardamon czy goździki, zależy co lubisz.

MARMOLADA JABŁKOWA

Jabłka papierówki to jedne z tych nielicznych, które mają wyjątkowy, delikatny smak i kremową strukturę, najlepsze na taką marmoladę!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *