„Jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie”
Tak mówi przysłowie angielskie i na pewno dużo w tym prawdy!
Konkretnie mamy obecnie sezon na papierówki – pyszne, delikatne, kwaskowate, aromatyczne, cudne i zdrowe!
DLACZEGO WARTO JE SPOŻYWAĆ?
- zawarte w jabłkach antyoksydanty działają przeciwzapalnie, antyalergicznie, przeciwnowotworowo, opóźniają procesy starzenia
- zapobiegają chorobom serca, udarom, obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, miażdżycy, zakrzepicy
- oczyszczają wątrobę, zmiękczają kamienie żółciowe (kuracja wg H. Clark)
- regulują przemianę materii, zapobiegają zaparciom, wspomagają proces odchudzania
- mają niski indeks glikemiczny
Są cudowne i do wykorzystania na tysiące sposobów!
Co takiego? – świeży sok, mus, koktajl, dżem, konfitura, ciasta (wariacje szarlotek, strudli itp.), desery, racuchy, chipsy, ocet, wino, kiszone jabłka i co nam przyjdzie do głowy!
Szczególnie polecam najszybszą marmoladę świata! Oczywiście w słoikach, aby zamknąć to cudo na dłużej. Robi się ją ekspresowo, jeśli tylko szybko uwiniemy się z obieraniem jabłek (możemy zaangażować rodzinkę), to jest ona naprawdę ekspresowa w wykonaniu.
MARMOLADA Z JABŁEK PAPIERÓWEK
DO CZEGO JĄ WYKORZYSTAMY?
makaron z marmoladą, ryż z marmoladą, szarlotka, ciasta, desery, naleśniki (mniam!), ciasteczka, drożdżówki
PRZEPIS
MARMOLADA Z JABŁEK PAPIERÓWEK
SKŁADNIKI:
1 kg, 2 kg lub 3kg ślicznych, pachnących jabłek papierówek – tylko tyle i aż tyle!
ewentualnie cukier, erytrol, cynamon, goździki
WYKONANIE:
1. Słoiki przeznaczone na marmoladę wyparzamy.
2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki (ok. 1 kg)
3. Kawałki jabłek wkładamy do garnka, wlewamy ok ½ szklanki wody i zagotowujemy na średnim ogniu, kilka minut, tak aby cząstki jabłek się rozpadły, a rozpadają się bardzo szybko.
4. Gorącą marmoladę dajemy do słoików, odwracamy do góry dnem i tak pozostawiamy do drugiego dnia, nie trzeba pasteryzować.
Jest to opcja bez cukru, można dodać cukier lub erytrytol lub cynamon, kardamon czy goździki, zależy co lubisz.
Jabłka papierówki to jedne z tych nielicznych, które mają wyjątkowy, delikatny smak i kremową strukturę, najlepsze na taką marmoladę!