Już pachnie! A to ciasto szczególnie pachnie świętami. Boże Narodzenie tuż, tuż, a wypieki to podstawa tych świąt. Polecam je szczególnie, ponieważ nie zawiera w swoim składzie mąki pszennej ani cukru. Dobrze jeśli posiadamy foremkę w kształcie choinki, jeśli nie można ten przepis zastosować do średniej, okrągłej formy na tort.
PRZEPIS – ŚWIĄTECZNA CHOINKA
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
2 pomarańcze
6 jaj
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka sody
150 g zmielonych orzechów włoskich
50 g zmielonych migdałów
200 g pudru erytrolu
30 g kakao ciemnego
WYKONANIE:
– 2 pomarańcze należy pokroić na ćwiartki i gotować ok 20 minut, odlać wodę 2 razy
– odsączone pomarańcze gotujemy w syropie – ½ szklani wody i 1 szklanka erytrolu przez ok 15 minut (warto ten syrop pozostawić, będzie on potrzebny przy nasączeniu ciasta)
– pomarańcze miksujemy
– dodajemy żółtka, miksujemy i dodajemy resztę składników
– białka ubijamy osobno ze szczyptą soli i pudrem i delikatnie, ręcznie łączymy ze zmiksowanymi składnikami
– pieczemy ok. 45 minut w 180 st. C
– gdy ciasto wystygnie nasączamy go pomarańczowym syropem, który pozostał po gotowaniu pomarańczy
Śmietanę ubijamy z pudrem, w trakcie dodajemy śmietan fix, niewielką część śmietany ok 1/3 należy odkładamy i dodajemy do niej ½ łyżeczki matchy. Na ciasto wykładamy ubitą białą masę, a do szprycy lub woreczka wkładamy masę zieloną, którą wykonujemy kontur choinki i fantazyjny łańcuch lub ozdabiamy wg własnego uznania. Następnie posypujemy ciasto kokosem i nasza choinka ubrana!
Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i takie świąteczne. Mniam!