Danie, które chcę zaproponować to pyszne danie na obiad, święta, wizytę gości. Danie to robi się samo, jest akurat dla osób, które lubią mięso i warzywa. U mnie ma miejsce przeważnie jako danie „niedzielne”, ponieważ nie jest absorbujące, nie wymaga długiego stania przy „garach” , piecze się samo, a smakuje wybornie i tak też wygląda.
PRZEPIS:
PIECZONE PLASTRY SZYNKI W POMIDORACH I CEBULI
Takie cudo z piekarnika zaczynam dzień wcześniej od zanurzenia kawałka szynki, tj ok. 1,5 kg w marynacie – do zimnej wody,ok 2l, dodaję łyżkę soli kłodawskiej, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa i łyżeczkę ziół prowansalskich. Następnie zanurzamy naszą szynkę w marynacie na noc, w chłodnym miejscu.
SKŁADNIKI:
1/5 kg szynki w kawałku
1 puszka pomidorów w całości
3 dość duże cebule
kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy chrzanowej, francuskiej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka soli kłodawskiej
WYKONANIE:
Na drugi dzień rano wyjmujemy szynkę z marynaty i kroimy na plastry, ok. 1 cm.
Pomidory z puszki kroimy na drobne kawałki, wylewamy do nich resztę soku.
2 cebule kroimy w plastry, a jedną nacinamy, ale nie do końca, coś na kształt kwiatu, ok. 6 części.
Pokrojone pomidory łączymy z pozostałymi przyprawami, dokładnie mieszamy.
Plastry szynki zanurzamy w marynacie z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym pod skosem – plaster szynki, kilka krążków cebuli, ok. 2 łyżki przyprawionej warstwy pomidorowej i znowu plaster szynki itd.
Całość przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika i nastawiamy na 180 st. na termoobiegu przez 1 godz. Po tym czasie, przeważnie wyłączam piekarnik (bo wychodzę) i włączam po 1 godzinie ponownie na ok ½ godz.
Można to zrobić od razu 1/5 godz. w piekarniku.
Szynka jest mięciutka, soczysta i bardzo aromatyczna.
Taką wersję szynki podaję ją z kiszoną marchewką, którą zrobiłam na jesień (przepis tutaj: KISZONA MARCHEWKA – Health4You – Zdrowie dla Ciebie ), z jabłkiem i dodatkiem miodu i oliwy.
Drugim dodatkiem jest kasza bulgur z dodatkiem, masła, soli kłodawskiej, kurkumy i koniecznie pieprzu (duet doskonały, ponieważ kurkumina i jej prozdrowotne właściwości zawarte w kurkumie, znacznie lepiej wchłania się do organizmu właśnie w obecności pieprzu).
Złota kurkuma to sposób na liczne dolegliwości, między innymi na nadwagę, demencję i problemy na tle układu nerwowego oraz trawiennego i wiele innych. Jednak z czarnym pierzem za sprawą zawartej w nim piperyny, znacznie zwiększa swoje prozdrowotne właściwości.
SMACZNEGO!