Dlaczego tak się rozpływają w ustach?
Ciasteczka są delikatne, aromatyczne i bardzo kruche!
Wszystkie składniki do ciasteczek wystarczy razem połączyć i wykrawać kształty ciastek. Jeżeli chcemy sobie trochę urozmaicić możemy z części ciasta zrobić ciasteczka – kuleczki z orzechem włoskim w środku, posmarować białkiem i posypać erytrolem lub cukrem, takie jak poniżej.
PRZEPIS: KETO CIASTECZKA – PIERNIKOWO – MAŚLANE
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 3 żółtka (duże jaja)
- 80g mąki kokosowej
- 230g masła
- 50g erytrolu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka gumy guar
- lukier królewski i ozdobne białe koraliki do dekoracji
WYKONANIE:
Wszystko zarabiamy i tworzymy kulę
Podsypujemy mąką kokosową i wałkujemy ciasto.
Wykrawamy kształty gwiazdek lub formujemy kuleczki i środek wkładamy orzech włoski (najlepsze będą małe foremki).
Pieczemy w temp. 170st. C, ok. 15 min.
Po ostygnięciu dekorujemy lukrem królewskim za pomocą szprycy lub zwykłego woreczka w kształcie stożka, odcinając rożek.
Odstawiamy na 2 godz. do ostygnięcia, po czym chowamy do metalowej puszki, szklanego słoja na ciastka i czekamy do świąt lub zjadamy od razu!!!
PRZEPIS – LUKIER KRÓLEWSKI:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
1 białko
1 szklanka pudru erytrolu
kilka kropel soku z cytryny
WYKONANIE:
Miksujemy wszystko na niskich obrotach, ok. 10 minut. Możemy regulować sobie jaką konsystencję chcemy uzyskać – jeżeli damy więcej pudru lukier będzie gęściejszy, jeżeli mniej to rzadszy.
Mój lukier jest biały, ale gdy chcemy uzyskać kolor to możemy skorzystać z soku z aronii, marchewki, kurkumy i co tam mamy pod ręką. Można skorzystać z gotowych barwników, jednak zalecam stosowanie tych naturalnych dodatków, na pewno znajdziesz coś w swojej spiżarni.
Lukier królewski dość szybko zasycha, warto więc przygotować sobie wcześniej ozdoby (cukiereczki, koraliki, gwiazdki…), którymi chcemy udekorować ciasteczka.
Ciasteczka pachną pięknie, aromatycznie, smakowicie, aż chce się je schrupać od razu!
SMACZNEGO!!!