KETO CIASTO Z KREMEM KOKOSOWO – BUDYNIOWYM

Keto Cake coconut – pudding style

Bez cukru, bez nabiału, bez mąki pszennej!

Ketogeniczne ciasto kokosowo – budyniowe, bez cukru, jest przepyszne, mięciutkie, lekko śmietankowe, maślane, pistacjowe (takie wrażenia po spożyciu u mnie i mojej rodzinki), ale wymagające. No cóż, czasem trzeba poświęcić trochę czasu, aby zrobić coś extra! Dla osób na diecie ketogenicznej, jak najbardziej wskazane. Do tego ciasta można zabrać się dzień wcześniej, kiedy to upieczemy dwa placki, a w drugi dzień mamy do zrobienia tylko krem kokosowo – budyniowy i polewę. Powiem szczerze, warto!

Wymiar brytwanny do tego ciasta to 40cmx30cm.

PRZEPIS KETO CIASTO KOKOSOWO – BUDYNIOWE

  1. PLACEK – KETO BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 40g kakao
  • 60g mąki z ciecierzycy
  • 60g mąki migdałowej
  • 100g erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml oleju

Do nasączenia biszkoptu:

110ml wody i 2 łyżki soku z cytryny

Białka ze szczyptą soli ubijamy, po chwili dodajemy erytrol, następnie przesypujemy do białek przez sito składniki suche: mąkę z ciecierzycy, migdałową, proszek do pieczenia, kakao i ręcznie delikatnie łączymy.

Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. 170st. C. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy, odwracamy i nasączamy.

2. PLACEK – BISZKOPT MAKOWY

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 30g suchego maku
  • 110g erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy z solą, po czym dosypujemy resztę składników i ręcznie, bardzo delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 170 st. ok 25 minut. Ciasto jest mięciutkie i puchate.

3. MASA KOKOSOWO – BUDYNIOWA:

  • 1litr mleka owsianego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 140g erytrolu
  • 300g wiórków kokosowych
  • 200g masła
  • ekstrakt z wanilii – kilka kropelek

Do garnka wlewamy 750ml mleka, erytrol, ekstrakt i zagotowujemy. Następnie dokładamy wiórki kokosowe i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, wiórki szybko wchłoną mleko, trzeba pilnować i mieszać masę, żeby nie przypalić. Masa będzie dość zwarta, gdyby była za bardzo zwarta, to dodaj trochę mleka owsianego – czasem mamy do czynienia z różnego rodzaju kokosem, niektóry bardziej chłonie płyny inny mniej. Do masy dodać pokrojone masło, a gdy się rozpuści do pozostałej części mleka 250ml (szklanka) wsypać budyń, wymieszać i wlać do gorącej masy kokosowej i gotować ok. 2 minuty. Na tym etapie nie można zostawić masy „samej”, aby nie przypalić.

Ważne! – taką gorącą masę wylewamy na ciemny biszkopt.

4. POLEWA NA CIASTO:

  • 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 100g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
  • 200ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki erytrolu
  • garść prażonych pistacji (wg uznania lub więcej)

Śmietankę mocno podgrzewamy w mikrofalówce. Następnie dodajemy pokruszone czekolady, kakao, masło, erytrol i mieszamy, aby nie było grudek miksujemy w mikserze lub traktujemy blenderem. Gdy polewa lekko zacznie tężeć, polewamy wierzchnią warstwę ciasta, czyli biszkopt makowy i posypujemy krojonymi, prażonymi pistacjami.

CIASTO KOKOSOWE powinno mieć następujące warstwy, od spodu:

1. Biszkopt kakaowy

2. Masa kokosowo – budyniowa

3. Biszkopt makowy

4. Polewa czekoladowa z pistacjami

Gotowe, złożone ciasto dajemy do lodówki, po ok. 2 godz. jest gotowe do podania.

Wystarczy kawka z ekspresu i niebo w gębie mamy zagwarantowane!

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *