PIECZONE PĄCZKI KETO – DONATY

Jak Karnawał to pączki! Dlaczego nie!

Donaty – pączki z dziurką, typowe amerykańskie to te drożdżowe, smażone w tłuuuszczu…, brrr, stop! To nie to!

Na tłusty czwartek proponuję Ci pieczone, pyszne donaty z masłem orzechowym, bez cukru, mąki pszennej, będą dużo lżejsze, nisko węglowodanowe, odpowiednie dla osób na diecie keto. Jeśli nie posiadasz masła orzechowego, a masz orzeszki ziemne na stanie to bez problemu zrobisz je sama/sam. Wystarczy zmiksować orzeszki ziemne w mikserze na gęstą masę i gotowe.

Zapewniam, że smakują wyśmienicie, mocno orzechowo, a ciasto jest aromatyczne, wilgotne i bardzo proste w wykonaniu. Twoje samopoczucie też będzie lepsze po spałaszowaniu takich pieczonych pączków, niż tych smażonych. Prezentują się one również bardzo dobrze, jemy przecież oczami.

W przepisie użyłam miksera, jednak jeżeli wszystko połączysz ręcznie, efekt będzie taki sam.

Potrzebujesz tylko kilu składników i formy do donatów, u mnie to forma silikonowa na 6 pączków, więc taką proporcję ciasta przygotujemy.

Zapraszam więc do przepisu:

PRZEPIS PIECZONE PĄCZKI KETO – DONATY

  • 2 JAJKA
  • 100G MASŁA ORZECHOWEGO
  • 1 ŁYŻKA OLEJU
  • 1 ŁYŻKA MĄKI MIGDAŁOWEJ
  • 2 ŁYŻKI ERYTROLU
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

Jajka z erytrolem ubijamy w mikserze na puszystą masę.

Potem zmniejszamy obroty i dodajemy masło orzechowe i resztę składników.

Masę wlewamy łyżką do nasmarowanej olejem formy na donaty, wystarczy jej na 6 sztuk.

Pieczemy w temp. 170st. C przez ok 30 minut.

Wykończeniem pączków będzie polewa czekoladowa z płatkami kokosowymi.

50g czekolady gorzkiej lub mlecznej i 50ml śmietanki kremówki 30%.

Czekoladę podgrzewamy w mikrofali, a potem dodajemy zimną śmietankę. Mieszamy chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji i przestudzone donaty zanurzamy do połowy w polewie.

Posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe!

Ta zdrowsza wersja pączków nie pójdzie Ci w boczki, więc do dzieła!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *