BUŁECZKI KETO Z KURKUMĄ – NISKOWĘGLOWODANOWE!

Takie bułeczki świetnie się sprawdzą na diecie niskowęglowodanowej, są pyszne, aromatyczne i zdrowe. Błonnik zawarty w nasionach babki jajowatej usprawni dobroczynne działanie jelit, a mąka łubinowa to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu cennych składników odżywczych, więc idealnie.

Dlaczego warto?

Kurkuma –   warto cudowna przyprawa, którą warto używać w kuchni.

KURKUMA – WŁAŚCIWOŚCI:

  • działa przeciwzapalnie
  • działa pozytywnie na dolegliwości trawienne: pobudza wydzielanie żółci, gastryny i sekretyny
  • przyspiesza przemianę materii
  • wspomaga odchudzanie
  • działa rozkurczowo
  • ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybowe

PRZEPIS – BUŁKI KETO Z KURKUMĄ

2 jajka
3 łyżki mąki łubinowej
3 łyżki  nasion babki jajowatej
2 łyżki siemienia lnianego złocistego ( 1 do posypania bułek)
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 szklanki wody
2 Łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pdp

Wszystkie składniki mieszamy w misce, odstawiamy na kilka minut, aż nasiona babki trochę napęcznieją, potem formujemy 6 bułeczek. Na koniec posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 170 st. C/ ok. 30 minut.

Bułeczki kurkumowe są aromatyczne, miękkie nawet po 2 dniach, przechowujemy je w lodówce.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *