KTO JESZCZE CHCE SAM UPIEC KETO CIASTECZKA – PIERNIKOWO – MAŚLANE?

Dlaczego tak się rozpływają w ustach?

Ciasteczka są delikatne, aromatyczne i bardzo kruche!

Wszystkie składniki do ciasteczek wystarczy razem połączyć i wykrawać kształty ciastek. Jeżeli chcemy sobie trochę urozmaicić możemy z części ciasta zrobić ciasteczka – kuleczki z orzechem włoskim w środku, posmarować białkiem i posypać erytrolem lub cukrem, takie jak poniżej.

PRZEPIS: KETO CIASTECZKA – PIERNIKOWO – MAŚLANE

  • 3 żółtka (duże jaja)
  • 80g mąki kokosowej
  • 230g masła
  • 50g erytrolu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • lukier królewski i ozdobne białe  koraliki do dekoracji

Wszystko zarabiamy i tworzymy kulę

Podsypujemy mąką kokosową i wałkujemy ciasto.
Wykrawamy kształty gwiazdek lub formujemy kuleczki i środek wkładamy orzech włoski (najlepsze będą małe foremki).

Pieczemy w temp. 170st. C, ok. 15 min.

Po ostygnięciu dekorujemy lukrem królewskim za pomocą szprycy lub zwykłego woreczka w kształcie stożka, odcinając rożek.


Odstawiamy na 2 godz. do ostygnięcia, po czym chowamy do metalowej puszki, szklanego słoja na ciastka i czekamy do świąt lub zjadamy od razu!!!

PRZEPIS – LUKIER KRÓLEWSKI:

1 białko
1 szklanka pudru erytrolu
kilka kropel soku z cytryny

Miksujemy wszystko na niskich obrotach, ok. 10 minut. Możemy regulować sobie jaką konsystencję chcemy uzyskać – jeżeli damy więcej pudru lukier będzie gęściejszy, jeżeli mniej to rzadszy.

Mój lukier jest biały, ale gdy chcemy uzyskać kolor to możemy skorzystać z soku z aronii, marchewki, kurkumy i co tam mamy pod ręką. Można skorzystać z gotowych barwników, jednak zalecam stosowanie tych naturalnych dodatków, na pewno znajdziesz coś w swojej spiżarni.

Lukier królewski dość szybko zasycha, warto więc przygotować sobie wcześniej ozdoby (cukiereczki, koraliki, gwiazdki…), którymi chcemy udekorować ciasteczka.

Ciasteczka pachną pięknie, aromatycznie, smakowicie, aż chce się je schrupać od razu!

SMACZNEGO!!!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *