KWIATY, ŁODYGA, LIŚCIE I KORZENIE, WSZYSTKO LECZNICZE!
Cudowny mniszek lekarski, nie mlecz!!! W obecnym czasie mniszek lekarski „ma swoje 5 minut” i warto to wykorzystać w zdrowym sensie. Tak często uważany jest za chwast, którego trzeba się pozbyć, a tymczasem wszystkie jego części są niezwykle pomocne dla naszego zdrowia. To remedium na wiele dolegliwości, a czas majowy to okres największego wzrostu tej rośliny. Kwitnie on od kwietnia do lipca, a później ponownie, tworząc zachwycające dywany kwiatów. Roślina ta należy do rodziny stokrotek, jest jadalna, chociaż korzenie i liście mają naturalnie gorzki smak, a kwiat jest lekko słodki.
WŁAŚCIWOŚCI MNISZKA LEKARSKIEGO
Dlaczego mniszek lekarski jest tak cenny?
– to źródło witamin A w łatwo przyswajalnej formie beta-karotenu, K, E i C; potasu i błonnika
– pomaga zmniejszyć masę wody, działa moczopędnie
– poprawia pracę wątroby
– polecany jest przy schorzeniach dróg żółciowych oraz wątroby jak również pomaga cukrzykom zredukować poziom cukru we krwi
– wspomaga trawienie i florę jelitową
– picie mniszka usprawnia pracę układu trawiennego oraz zwiększa przyswajanie magnezu
– pomaga zmniejszyć stan zapalny
– ma właściwości uspokajające
– ma dobroczynny wpływ na usuwanie takich dolegliwości jak świąd skóry, wypryski, liszaje
– pomocny przy dnie moczanowej
– wspomaga rozpuszczanie kamieni w pęcherzyku żółciowym, nerkach
– zalecany jest również w celu oczyszczenia krwi, wzmocnienia organizmu
– równoważy poziom hormonów, pomaga więc w zapaleniu jajników, przydatków, w zaburzeniach miesiączkowania, także w okresie menopauzy
– może pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości
I jak tu się nie oprzeć! To cudo natury możemy używać w obecnym czasie (wczesna wiosna i lato) jak i zamknąć w słoiku i czerpać cały rok z jego dobroczynnych właściwości.
Co przyrządzić, aby sobie pomóc w wyżej wymienionych właściwościach?
Oczywiście SYROP Z MNISZKA A’LA MIODEK PSZCZELI, który wspomaga leczenie przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Taki domowy syrop z mniszka ma więc działanie: przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne i moczopędne. Robi się go szybko, choć na raty, ale ze względu na jego właściwości naprawdę warto!
SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO
PRZEPIS:
Składniki:
około 1/2 kg (500 kwiatów) mniszka (całych główek)
1 litr wody 0, 50 kg erytrolu (bez kalorii!, nie dostarcza on kalorii w ogóle, a wykazuje działania prozdrowotne)
0,50 kg cukru
sok z 2 cytryn
kawałek świeżego imbiru
Sposób wykonania: Kwiaty zalewamy wodą, dodajemy kilka plastrów imbiru, gotujemy przez ok. 45 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie pozostawiamy pod przykryciem na 24 godziny. W tym czasie dostaje „mocy”. Na drugi dzień przecedzamy wszystko, do zawartości garnka, dodajemy erytrol, cukier, sok z 2 cytryn, gotujemy, aż płyn się zredukuje, tak, aby konsystencją przypominał lejący miód pszczeli. Gorący płyn przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Syrop taki możemy sobie zapodać od razu, świeży, zaraz po ostygnięciu. To idealne lekarstwo dla dzieci, które ze względu na smak i konsystencję podobną do miodu będą chętnie po niego sięgać. Dorosły może stosować około 2-3 łyżeczek soku dziennie. Dawkowanie dla dzieci jest o połowę mniejsze. Można dosłodzić nim wiosenno-letnią lemoniadę, użyć do sosu vinegret zamiast miodu, do sałatek owocowych i warzywnych, lodów i do czego jeszcze dusza zapragnie. Miodek ten jest okrutnie słodki, choć i tak trochę odchudzony ze względu na zawartość erytrolu więc może warto rozważyć dodanie tylko erytrolu. Osobiście nie robiłam z samym tylko erytrolem, ale może warto spróbować?
Na zdrowie!
Pingback: “MNISZEK LEKARSKI: PRZEPIS NA DŁUGIE ŻYCIE I WITALNOŚĆ” – Health4You – Zdrowie dla Ciebie