ARONIA DO HERBATY

DLACZEGO? ARONIA – „CZARNY SKARB”, ANTIDOTUM NA CHOROBY CYWILIZACYJNE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Najprostsza forma zachowania jej walorów zdrowotnych na okres jesienno -zimowy, a mianowicie owoce aronii z dodatkiem erytrolu lub cukru zamknięte w słoiku. Taka aronia do herbaty wzbogaci ją o cenne składniki na odporność. Teraz jest ten czas (połowa sierpnia do połowy września), aby obrać aronię i schować te cenne składniki w słoiki!😀 🌱

Pamiętajmy jednak o tym, aby zabezpieczyć nasze dłonie w rękawiczki, przed obieraniem i ubrać możliwie zniszczoną odzież – barwnik aronii jest baaardzo intensywny!

Natomiast jeśli obieramy ją w upały i niewiele odzieży mamy na sobie, to po dłuższym szorowaniu fioletowa barwa nawet schodzi ze skóry!

PRZEPIS NA ARONIĘ DO HERBATY:

SKŁADNIKI:

dojrzałe owoce aronii

erytrol lub cukier

cytryna

WYKONANIE:

Do słoiczków, najlepiej tych malutkich (np. po koncentratach pomidorowych) wkładamy umyte owoce aronii do ¾ objętości, resztę uzupełniamy erytrolem/cukrem (w przypadku tych małych słoiczków wychodzi 1 duża łyżka), dodajemy jeszcze kilka kropel z cytryny i zakręcamy. Tak przygotowane słoiczki wkładamy do garnka ze ściereczką na dnie i gotujemy przynajmniej 20 minut.

Niestety objętość zawartości słoika znacznie się zmniejszy po pasteryzacji.

Aronia ma trochę cierpki smak, który nie do końca jest przez wszystkich akceptowany, warto więc chociaż na dobę zamrozić owoce, a pozbędziemy się go. Jednak nie zawsze jest to konieczne.

Liście z aronii również mogą służyć naszemu zdrowiu, wystarczy przyrządzić z suszonych lub świeżych liści aronii herbatę, która zadziała oczyszczająco, regulująco na metabolizm, usprawni funkcje wątroby.

1 thoughts on “ARONIA DO HERBATY”

  1. Pingback: ARONIA – „CZARNY SKARB”, ANTIDOTUM NA CHOROBY CYWILIZACYJNE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *