ARONIA – „CZARNY SKARB”, ANTIDOTUM NA CHOROBY CYWILIZACYJNE

ARONIA DO HERBATY i nie tylko!

Skąd pochodzi aronia?

Aronia jest obecnie u nas dość dobrze zadomowiona, a pochodzi z Ameryki Północnej, jej wschodnich wybrzeży, znana jako dziko rosnący krzew. W Polsce aronia pojawiła się w latach 70-tych XX wieku. Do Europy natomiast sprowadził ją Ivan Miczurin, hodowca i sadownik, który wyhodował ponad 300 różnych gatunków krzewów i drzew owocowych.

Obecnie aronia pięknie rośnie i owocuje w warunkach w Polsce, dlatego korzystajmy z jej dobrodziejstw. W tym roku owoce są już bardzo słodkie, soczyste, jak na dość suche i bardzo gorące lato. Nie jest zbyt wymagająca, jeśli chodzi o rodzaj gleby, rośnie na każdej i lubi miejsca nasłonecznione.

Aronia to skarbnica prozdrowotnych związków, zdrowa zarówno w postaci surowej, suszonej, sproszkowanej, jak i przetworów wszelakich.

Co zawiera aronia?

antocyjany, leukocyjany, pektyny, błonnik pokarmowy, witaminy: A, E, C, K, witaminy z grupy B (B2, B3,B9), mikro

i makroelementy: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, cynk

Wszystko to chroni m. in. nasz organizm przed wolnymi rodnikami, zmianami degeneracyjnymi czy rozwojem komórek nowotworowych, opóźnia proces starzenia czy chroni skórę przed promieniowaniem UVB.

Właściwości aronii:

Aronia ma właściwości:
przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwnowotworowe, odżywcze, odtruwające

A dokładniej?:

ARONIA:


– działa antyoksydacyjnie
– pomaga zwalczyć infekcje, zarówno w przypadku infekcji bakteryjnych jak i wirusowych
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
– oczyszcza organizm z toksyn
– zmniejsza skutki napięcia nerwowego
– wspomaga pamięć, myślenie i koncentrację, pomocna w leczeniu demencji starczej udarów mózgu, choroby Parkinsona czy Alzheimera
– pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze
– korzystnie wpływa na naczynia włosowate oka (polecana przy zaćmie, jaskrze, AMD)
– reguluje pracę układu sercowo – naczyniowego, obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu LDL i całkowitego
– ogranicza wchłanianie glukozy do organizmu
– wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego  – bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego
– przyspiesza regenerację po intensywnej terapii leczniczej, uzupełnia niedobory niezbędnych składników odżywczych w organizmie
– korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci
– działa zewnętrznie ma choroby skóry: rany, trądzik, owrzodzenia, egzemy (wywar z liści)

CZY WIESZ, ŻE…

Uwaga! Taka ciekawostka, obalony mit:

W latach 80 – tych na podstawie kilku pracowników Instytutu Badawczego Leśnictwa aronia została uznana za owoc rakotwórczy!

Chciałabym zaproponować Ci najprostszą formę zachowania jej walorów zdrowotnych na okres jesienno -zimowy, a mianowicie owoce aronii z dodatkiem erytrolu lub cukru do herbaty, która wzbogaci ją o cenne składniki na odporność. Teraz jest ten czas (połowa sierpnia do połowy września), aby obrać aronię i schować te cenne składniki w słoiki!😀 🌱

Pamiętajmy jednak o tym, aby zabezpieczyć nasze dłonie w rękawiczki, przed obieraniem i ubrać możliwie zniszczoną odzież – barwnik aronii jest baaardzo intensywny!

Natomiast jeśli obieramy ją w upały i niewiele odzieży mamy na sobie, to po dłuższym szorowaniu fioletowa barwa nawet schodzi!

Aronia ma trochę cierpki smak, który nie do końca jest przez wszystkich akceptowany, warto więc chociaż na dobę zamrozić owoce, a pozbędziemy się go.

Przepis na aronię do herbaty https://health4you.pl/aronia-do-herbaty/

PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA ARONII:

  • zwężenie naczyń krwionośnych
  • choroba niedokrwienna serca
  • zwiększona krzepliwość krwi
  • zakrzepowe zapalenie żył, żylaki
  • zwiększenie kwasowości soku żołądkowego i śluzu w jelitach
  • choroby przewodu pokarmowego takie, jak: wrzodu żołądka, dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka
  • hipotonia – zbyt niskie ciśnienie krwi
  • skłonności do alergii

Inne przepisy na wszelkie desery, a więc galaretki, kompoty, konfitury, kisiele, budynie, zupy, dodatek do mięs również będą świetnym sposobem na zastosowanie aronii w naszej diecie.

I ten obłędny kolor!!!

Zarówno owoce aronii, jak i liście można wykorzystać sporządzając prozdrowotną herbatkę. Liście można zastosować  w celu usprawnienia pracy wątroby, uregulowania metabolizmu, a także oczyszczenia organizmu. Warto zebrać liście póki jeszcze są, one i tak spadną, a smak herbaty jest delikatny, zbliżony do herbaty zielonej.

Dużo zdrowia!

1 thoughts on “ARONIA – „CZARNY SKARB”, ANTIDOTUM NA CHOROBY CYWILIZACYJNE”

  1. Pingback: ARONIA DO HERBATY – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *