SAŁATKA Z CUKINII, DYNI, BURAKÓW I CEBULI

HEALTH4YOU ZDROWIE DLA CIEBIE SAŁATKA Z CUKINII, BURAKÓW, DYNI I CEBULI

Co by tu jeszcze??? z cukinii oczywiście! 😀

Może właśnie taka pyszna sałatka? na teraz i na zimę, zamykamy to cudo w słoiki i już mamy zdrowe pyszności do obiadu 🍽.

Sałatka wygląda, jak buraczki szatkowane na grubych oczkach, ale smakuje zupełnie inaczej, mniam!

Trzeba pamiętać, aby przygotować wcześniej słoiczki, najlepiej wymyć w zmywarce i buraczki upiec w piekarniku, to zabiera trochę czasu, ale później już wszystko idzie szybko i zgrabnie. Upieczone buraczki mają lepszy smak niż ugotowane w wodzie, dlatego je pieczemy. W przepisie nie ma wody, korzystamy z naturalnych soków warzyw i dodatkowych składników!

🥙 PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

2,5 kg obranej cukinii i dyni

2,5 kg upieczonych buraków ćwikłowych

0,5 kg cebuli

5 łyżeczek soli

1 łyżka pieprzu

1 łyżeczka papryki chilli w proszku

1 i ½ szklanki oleju

1 i 1/2 szklanki octu

2 szklanki erytrolu lub cukru

kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych

🌿 WYKONANIE:

BURAKI:

Buraki w łupinach układamy na brytwannę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy szczelnie papierem do pieczenia, ok. 1,5 godz. na 160 st., przestudzone obieramy ze skórki i szatkujemy w malakserze na grubych oczkach.

CEBULA:

Obieramy i również szatkujemy w malakserze na grubych oczkach, potem zasypujemy 2 i ½ łyżeczką soli i pozostawiamy na ok. 30 minutach.

CUKINIA I DYNIA:

Cukinię i dynię obieramy ze skórki, jeżeli cukinia/dynia jest bardzo duża i twarda, jeśli nie to zostawiamy skórkę, usuwamy nasiona, jeżeli są dość duże i również szatkujemy na grubych oczkach, potem solimy 2 i ½ łyżeczką soli, odstawiamy na 30 minut.

Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i dodajemy ocet, olej, erytrol lub cukier, przyprawy i gotujemy ok. 15 minut. Potem gorącą sałatkę wkładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Na drugi dzień wynosimy w miejsce, gdzie przechowujemy swoje przetwory.

Smacznego!😀🎍

1 thoughts on “SAŁATKA Z CUKINII, DYNI, BURAKÓW I CEBULI”

  1. Pingback: DYNIA, PESTKI DYNI – STRAŻNICY ODPORNOŚCI – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *