DYNIA, PESTKI DYNI – STRAŻNICY ODPORNOŚCI

Dynia to jedna z jednorocznych roślin uprawiana i znana na całym świecie. Nas oczywiście interesuje dynia jadalna, którą możemy zastosować w naszej kuchni. Istnieje wiele odmian dyni, jest ich ok. 45, o różnej kolorystyce (pomarańczowe, białe, żółte, niebieskie, czerwone) więc tym bardziej sięgajmy po nią, a nasza kuchnia nigdy nie będzie nudna.

Moja ulubiona obok cukinii. W tym roku zdominowała nasz ogród, więc będzie co robić. Dynia to skarb dla naszego zdrowia – mnóstwo wartości odżywczych. Najpopularniejsze to dynia hokkaido, piżmowa, zwyczajna i olbrzymia. Jest niskokaloryczna (100 g dyni to jedyne 34 kcal), bogata w witaminy A, C, E, kwas foliowy, niacynę, minerały, takie, jak magnez, selen, cynk i potas oraz białko i błonnik pokarmowy. Ten piękny pomarańczowy kolor miąższu dyni to źródło beta – karotenu, czyli prowitaminy A. Dzięki temu antyoksydantowi usuwane są wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komórki i powoduje zaburzenia odporności. Prawidłowy poziom prowitaminy A chroni przed wirusami i bakteriami, co należy mieć na uwadze, zwłaszcza, że zbliża się sezon jesienno-zimowy.

WŁAŚCIWOŚCI DYNI (miąższ):

  • reguluje poziom ciśnienia tętniczego we krwi
  • zapobiega zaparciom
  • obniża stężenie cholesterolu
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo, antyoksydacyjnie
  • wspomaga układ krwionośny
  • wspomaga budowanie odporności

DYNIA I ODCHUDZANIE:

Dynia jest niskokaloryczna – w 100g mieści się 26kcal. Warto włączyć dynię do jadłospisu, zwłaszcza jeśli walczy się z nadmiarem kilogramów. Warzywo to także odkwasza organizm, dzięki czemu zachowana jest równowaga kwasowo – zasadowa.

CIEKAWOSTKA!

Pestki dyni są pomocne w leczeniu choroby lokomocyjnej.

PESTKI DYNI – STRAŻNICY ODPORNOŚCI

Zarówno miąższ jak i pestki dyni są bardzo cenne dla organizmu, zawierają szereg cennych wartości odżywczych.

DLACZEGO WARTO PO NIE SIĘGAĆ?

10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO SPOŻYWAĆ PESTKI DYNI

1. Wspierają odporność organizmu – ze względu na wysoką zawartość magnezu, cynku, fosforu, potasu, manganu, miedzi, potasu, żelaza, które są odpowiedzialne za odporność

2. Korzystnie wpływają na kondycję włosów i paznokci (wysoka zawartość cynku)

3. Dobrze wpływają na płodność i sprawność seksualną – duża zawartość cynku jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego; zapotrzebowanie mężczyzn na cynk jest dużo wyższe niż kobiet

4. Wspierają dobre samopoczucie, są źródłem aminokwasu – tryptofanu, który jest niezbędny do produkcji serotoniny, hormonu szczęścia oraz magnezu i potasu, bez których niemożliwe jest funkcjonowanie układu nerwowego; gdy są niedobory tych pierwiastków, mogą nastąpić stany depresyjne, migrenowe i bóle głowy

5. Ze względu na zwartość roślinnych steroli i stanoli, regulują poziom cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ sercowo – naczyniowy – za sprawą fitosteroli zostaje obniżony tzw „zły” cholesterol, co zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych w układzie krwionośnym, a nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się złogów w tkankach

6. Obniżają poziom cukru we krwi

7. Mają działanie przeciwzapalne i antyrodnikowe

8. Świeże pestki dyni zwalczają pasożyty – kukurbitacyna zawarta w świeżych pestkach poraża układ nerwowy pasożytów, zarówno u dzieci, jak i dorosłych

9. To bogactwo witamin i składników odżywczych – pestkach dyni są witaminy z grupy B, A, C, K, E, a także luteinę, zeaksantynę, które zwiększają przyswajanie żelaza

10. Regulują cykl wypróżnień, między innymi dzięki zawartości błonnika pokarmowego

DYNIA – INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY

Mimo tego, że dynia ma wysoki indeks glikemiczny – 75, jest mimo to polecana jest cukrzykom. Dynia nie zawiera wiele węglowodanów i dlatego cukrzycy mogą ją jeść bezpiecznie. Natomiast nie każdy produkt z dyni ma ten sam indeks glikemiczny i tak np. dynia przyrządzona na parze przez 15 minut ma IG 52, a gotowana przez 30 minut 75. Natomiast ładunek glikemiczny porcji dyni o masie 200g wynosi ok. 7, co klasyfikuje dynię do produktów o niskim ładunku glikemicznym. Jeśli chodzi o odpowiednią, jednorazową porcję dyni to ok. 200g.

DYNIA A PASOŻYTY

Jak wcześniej wspomniałam, świeże pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze, a to dzięki substancji – kukurbitacyny. To dzięki tej substancji zostaje porażony układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego, takich, jak tasiemiec uzbrojony, glista ludzka, owsiki, tęgoryjec dwunastnicy. Kukurbitacyna jest bezpieczna dla organizmu i nie można jej przedawkować, nie wchłania się z przewodu pokarmowego, nie podrażnia błony śluzowej jelita, natomiast po wysuszeniu pestek dyni zanika, a wraz z tym właściwości przeciwpasożytnicze.

JAK WYKONAĆ MLECZKO Z PESTEK DYNI?

Należy obrać dynię, wydrążyć pestki, obrać z twardej łupiny i wrzucić do miksera, dodać taką ilość wody letniej wody, aby podczas miksowania uzyskać konsystencję emulsji, potem należy dodać łyżeczkę miodu i wymieszać.

Kuracje przeciwpasożytnicze warto więc przeprowadzać jesienią, gdy mamy ławy dostęp do świeżych pestek dyni. Pomagają pozbyć się takich pasożytów, jak owsików, tasiemca i in. Więcej na ten temat mówi naturoterapeutka Barbara Kazana https://youtu.be/U0HxYNwvANk?si=uzghq5BtuXlczuie

DYNIA KULINARNIE

Nie tylko na Halloween!

Przyrządzone dania z dynią są pyszne i odżywcze! Trzeba jednak użyć przypraw, aby dania nam smakowały, sama dynia nie ma wyrazistego smaku.

Dynia to zdrowe warzywo, z której możemy wyczarować: zupę, sosy, kremy, placki, dżemy, ciasta, babeczki, sałatki, a także chlebki. Z pestek z łuskami można zrobić pyszną przekąskę, wystarczy je uprażyć na patelni. Są bardzo smaczne zarówno świeże, jak i suszone, do szerokiego wykorzystania kulinarnie.

Chlebek dniowy w kształcie dyni jest z purre dyniowym CHLEB DYNIOWY – Health4You – Zdrowie dla Ciebie , ale jest też bez mąki pszennej i żytniej, zawiera natomiast składniki bezglutenowe. Trochę dużo składników, ale czasem tak bywa, jak się szuka nowych smaków. Dlaczego się ograniczać!?

Inne przepisy z dynią:

SAŁATKA Z CUKINII, DYNI, BURAKÓW I CEBULI – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

BABECZKI DYNIOWE W DWÓCH ODSŁONACH! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *