FOCACCIA – POŻEGNANIE LATA!

Focaccia – pyszny, aromatyczny włoski akcent na zakończenie lata.

Focaccia ma wiele odmian, niekoniecznie musi być wytrawna, może być również na słodko. Wypiek ten podawany jest jako przystawka, dodatek do głównych dań, sałatek, zup, dań mięsnych, rybnych lub jako przekąska, a z użyciem aromatycznych ziół (rozmaryn, oregano, bazylia) i oliwy na pewno wzbogaci smak naszej kuchni.

Focaccia jest plackiem przy użyciu drożdży świeżych lub suszonych, inne wersje focaccii są bez drożdży lub na zakwasie pszennym.

Do wykonania focaccii dobrze użyć mąki pszennej typu 00 lub tortowej, a formy której użyłam to wymiar 20cmx30cm.

Osoby, które nie chcą lub nie mogą jeść przetworów z mąki pszennej mogą użyć gotowej mieszanki mąki bezglutenowej lub zmieszać kilka rodzajów mąk (kukurydzianej, ryżowej, owsianej, gryczanej, łubinowej, nasion babki jajowatej).

PRZEPIS – FOCACCIA

SKŁADNIKI:

mąka – 230g

drożdże (świeże) 20g

woda 150 ml

½ łyżeczki cukru

oliwa z oliwek 50 ml

sól zwykła – 1 łyżeczka

sól morska – 1 łyżeczka

Na wierzch: świeży pomidor, kilka oliwek marynowanych, kaparów, świeża papryka czerwona, dynia (kawałek) i rzodkiewka, świeże gałązki oregano (razem z kwiatostanami)

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Do szklanki wlewamy 60 ml ciepłej (nie gorącej!) wody dodajemy drożdże, cukier i dobrze mieszamy.

2. Do osobnej miski wsypujemy resztę mąki, 1 łyżeczkę soli zwykłej, 2 łyżki oliwy, resztę wody (90 ml) i zagniatamy, aby uzyskać luźne, lepkie ciasto.

3. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

4. Po tym czasie, formujemy placek na blaszce posypanej posmarowanej oliwą i posypanej mąką w formie prostokąta – zwilżamy dłonie oliwą i rozciągamy ciasto. Następnie skrapiamy ciasto oliwą i zwilżonymi oliwą czubkami palców wykonujemy wgłębienia w cieście.

5. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

6. W tym czasie przygotowujemy warzywa, aby stworzyć za chwilę „obraz” lata na naszej focacci – pomidory kroimy w plasterki, rzodkiewki w pół plasterki, paprykę w słupki – tak naprawdę nic nas tutaj nie ogranicza.

7. A teraz najlepsza część – dajemy upust naszej wyobraźni i tworzymy swoje kulinarne arcydzieło! Można stworzyć kwietną łąkę, jak w moim przypadku lub piękne motyle, drzewa itd., nic nas nie ogranicza, a na pewno będzie super i samo tworzenie zrelaksuje nas i da nam wiele radości (nie tylko nam, współbiesiadnicy będą zachwyceni, że daliśmy coś więcej od siebie!).

8. Gdy „obraz” mamy skończony, skrapiamy całość oliwą, posypujemy solą morską i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra – dół, 220st. C, 30 minut na złoty kolor.

9. Podajemy na ciepło lub zimno, możemy jeszcze skropić oliwą lub oliwą smakową przed samym podaniem lub po prostu maczać w niej kawałki focaccii.

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *