CHLEB DYNIOWY

Jesiennie, dyniowo, chlebkowo!

W pierwszy dzień jesieni dyniowy chlebek się kłania.

Jesień i dynia to duet doskonały i jaki pyszny.

DYNIA

Dynia to jedna z jednorocznych roślin uprawiana i znana na całym świecie. Nas oczywiście interesuje dynia jadalna, którą możemy zastosować w naszej kuchni. Istnieje ok. 45 odmian dyni, o różnej kolorystyce (pomarańczowe, białe, żółte, niebieskie, czerwone) więc tym bardziej sięgajmy po nią, a nasza kuchnia nigdy nie będzie nudna.

Moja ulubiona obok cukinii. W tym roku zdominowała nasz ogród, więc będzie co robić.

DYNIA W KUCHNI

Nie tylko na Halloween!

Przyrządzone dania z dynią są pyszne i odżywcze! Trzeba jednak użyć przypraw, aby dania nam smakowały, sama dynia nie ma wyrazistego smaku.

Dynia to zdrowe warzywo, z której możemy wyczarować: zupę, sosy, kremy, placki, dżemy, ciasta, babeczki, sałatki, a także chlebki.

Chlebek dniowy w kształcie dyni jest z purre dyniowym, ale jest też bez mąki pszennej i żytniej, zawiera natomiast składniki bezglutenowe. Trochę dużo składników, ale czasem tak bywa, jak się szuka nowych smaków. Dlaczego się ograniczać!?

Niestety dynia ma wysoki indeks glikemiczny – 75, dlatego osoby z cukrzycą muszą brać to pod uwagę.

DOBRA RADA – Warto przygotować wcześniej purre z dyni (upieczone w piekarniku lub ugotowane) i trzymać go w lodówce, nie wiadomo co nam przyjdzie w danym momencie do głowy (babeczki, zupa krem itd.), a oszczędzimy czas.

CHLEB DYNIOWY

PRZEPIS NA CHLEB DYNIOWY

Wiele składników, ale nie ma się co przerażać, tak to jest, gdy się ma czasem więcej wolnego czasu i chce się trochę poeksperymentować, wodze fantazji puszczają 😉 i wychodzi takie coś!

SKŁADNIKI:

100g mąki jaglanej (mąkę jaglaną wykonałam sama, zmieliłam kaszę jaglaną)

70g maki kokosowej

70g mąki ryżowej

50g babki jajowatej

40g otrąb gryczanych

380g purre z dyni

1 jajko

300ml maślanki

160ml wody mineralnej gazowanej

1i ½ łyżeczki pdp

¾ łyżeczki soli

3 łyżki słoneczka

1 łyżeczka suszonych pomidorów z chilli

nasiona dyni do posypania

1 papryczka chilli (ogonek dyni)

WYKONANIE:

Wszystkie składniki mieszamy razem.

Formujemy kulę z ciasta, trzeba poczekać kilka minut, ponieważ konsystencja ciasta będzie bardziej zwarta po kilku minutach dzięki nasionom babki jajowatej.

Zwilżamy dłonie i wygładzamy nasza kulę z ciasta.

Przygotowujemy formę do pieczenia – smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką ryżową.

Układamy na niej sznurek bawełniany, 3 sztuki, ok 50cm dł., jak na zdjęciu.

Kładziemy ciasto i związujemy na wierzchu. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.

Pieczemy ok. 1h i 10min/ 170 st. C.

Chlebek po upieczeniu ma chrupiącą, aromatyczną skórkę i wygląda!

SMACZNEGO!

1 thoughts on “CHLEB DYNIOWY”

  1. Pingback: DYNIA, PESTKI DYNI – STRAŻNICY ODPORNOŚCI – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *