“ŻYWY” OCET MALINOWY – PRZEPIS

PRZEPIS NA OCET MALINOWY

SKŁADNIKI:

(słoik 5 litrowy):

1KG MALIN

12 ŁYŻEK CUKRU

4 LITRY WODY

lub zasada – 1/3 naczynia to maliny, a ¾ woda z cukrem

PRZYGOTOWANIE:

Maliny umieszczamy w wyparzonym słoju i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą z rozpuszczonym cukrem. Pamiętamy, aby woda nie sięgała wyżej niż ¾ wysokości słoja/naczynia, w którym będzie fermentował ocet bo po prostu wykipi. Na górze słoika zawiązujemy gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocujemy gumką. Taki słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 tygodnie i codziennie pamiętamy, aby przemieszać wszystko czystą, drewnianą łyżką. Jest to niezbędne, aby nastaw nie spleśniał.

Po ok. 3, 4 tygodniach zlewamy nastaw do butelek i przenosimy w ciemniejsze i chłodniejsze miejsce. Możemy wtedy wykorzystać nasz ocet w kuchni lub do innych celów. Osad i mętny kolor to normalny, prawidłowy wygląd octu malinowego. W occie może pojawić się „matka octowa”, która jest zbiorem bakterii kwasu octowego, ale nie zawsze musi się ona pojawić.

Owoce maliny to surowce o dużym, ale chyba nie w pełni wykorzystywanym potencjale leczniczym.

Jednak chyba warto spróbować!

Na zdrowie!

Więcej o właściwościach prozdrowotnych octu malinowego znajdziesz tutaj – DOMOWY, „ŻYWY” OCET MALINOWY – NATURALNY ZAMIENNIK OCTU SPIRYTUSOWEGO – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

2 thoughts on ““ŻYWY” OCET MALINOWY – PRZEPIS”

  1. Pingback: DOMOWY, „ŻYWY” OCET MALINOWY – NATURALNY ZAMIENNIK OCTU SPIRYTUSOWEGO – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

  2. Pingback: OXYMEL – “OGNISTY CYDR” – Precz bakterie i wirusy! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *