DOMOWY, „ŻYWY” OCET MALINOWY – NATURALNY ZAMIENNIK OCTU SPIRYTUSOWEGO

Octy…, spirytusowy czy naturalny? No właśnie to zależy. Ocet spirytusowy nie ma zbyt dobrych opinii jeśli chodzi o nasze zdrowie, tzn zastosowanie wewnętrzne, powoduje m.in. anemię, wrzody, marskość wątroby, niszczenie czerwonych krwinek. Natomiast jeśli chodzi o utrzymanie czystości w naszym domu jest świetny. Bardzo dobrze sprawdza się jako tani środek czyszczący i odkażający i nie wywołuje reakcji alergicznych. To świetna alternatywa dla powszechnych środków chemicznych.

Jednak jeśli chodzi o działanie octu dla naszego zdrowia, to różne rodzaje octów, takie jak: owocowe (jabłko, śliwka, truskawka, poziomka, czereśnia, malina, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, śliwka, gruszka, pigwa, winogrona, aronia), kwiatowe (nasturcja, mniszek, forsycja, bez czarny, bez lilak, płatki róży, lawenda, głóg, aksamitka, nasturcja), ziołowe (koper, por, szczypiorek, tymianek, natka pietruszki, lubczyk, szałwia, majeranek, geranium, ogórecznik, estragon, melisa, bazylia, chilli, pomidor, czosnek), z dzikich roślin (podagrycznik, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, wrotycz, dziurawiec, nawłoć, czerwona koniczyna, pędy sony, świerku), czy mieszane będą dla nas po prosu lepsze.

Dzisiaj jednak mowa o occie malinowym, cudownym, jeśli chodzi o prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu.

DLACZEGO?

Ponieważ każdy ocet „żywy” będzie działał korzystnie na nasze jelita. Ocet taki posiada właściwości surowca, z którego został zrobiony, a więc jest to bogactwo składników konkretnej rośliny. Bakterie zawarte w żywych octach pomagają utrzymać zdrową florę bakteryjną w jelitach. Ocet malinowy można kupić, ale warto wykonać go samemu, ponieważ jest bardzo prosty w wykonaniu.

Ocet malinowy warto przygotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na wartości zdrowotne. Najlepiej, gdyby maliny do niego użyte pochodziły ze świeżych owoców ze swojego ogrodu.

Przepis na ocet malinowy jest łatwy, prosty i może niezbyt szybki (3 tygodnie), ale można powiedzieć, że robi się sam – przepis na “żywy” ocet malinowy. Podobnie, jak w przypadku cudownego octu jabłkowego, najpierw zachodzi bardziej burzliwa fermentacja alkoholowa, bez dodatku drożdży, a potem spokojna octowa. Gotowy ocet ma piękny malinowy kolor, pachnie malinami i smakuje wyśmienicie!

Maliny…

Co też kryje się za tymi małymi, niepozornymi owockami?

Wiele…!

Dla zdrowia i dla urody, dla każdego coś dobrego!

Są niskokaloryczne!!! – 100g malin to 33 kcal, indeks glikemiczny równy 25 – polecane osobom cierpiącym na cukrzycę!

To prawdziwa petarda składników odżywczych i witamin, źródło substancji aktywnie biologicznych. Maliny zawierają witaminy z grupy B, witaminy C i E. Znajdziemy tam również wiele składników mineralnych, takich, jak: magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, mangan, a także kwasy organiczne, garbniki, polifenole w tym flawonoidy, pektyny oraz naturalny kwas salicylowy i benzoesowy (działają jak aspiryna).

Gdy dokładniej zagłębimy się w działanie poszczególnych składników octu malinowego to dowiemy się o jego wszechstronnych właściwościach, a mianowicie związki polifenolowe, wśród, których wyróżnia się elagotaniny wykazują właściwości prozdrowotne. Obniżają ryzyko powstawania chorób układu sercowo – naczyniowego, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwdrobnoustrojowo i antyoksydacyjnie.

Z kolei naturalne barwniki maliny – antocyjany, pozytywnie wpływają na układ krążenia, wspomagają leczenie otyłości, cukrzycy, poprawę wzroku.

Inny prozdrowotny składnik octu malinowego pektyny – regulują poziom glukozy we krwi, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu LDL, zwiększają uczucie sytości.

Aromat maliny zawarty jest w związku maliny – na ketonie malinowym, może hamować wzrost masy tłuszczowej tkanki podskórnej. Wg badań keton malinowy ma pozytywny wpływ w kuracjach leczenia otyłości i odchudzania. Aromat malinowy ma również szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym.

I wreszcie witamina C zawarta w occie malinowym jest skutecznym antyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki. Doskonale wzmacnia i uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga stawy i kości.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI OCTU MALINOWEGO:

  • – działanie antyseptyczne (przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne)
  • – antyoksydacyjne (neutralizowanie wolnych rodników), antystarzeniowe
  • – przeciwnowotworowe
  • – przeciwzapalne
  • – przeciwreumatyczne, łagodzi zmiany zapalne i reumatyczne
  • – obniżające ciśnienie krwi
  • – regulujące insulinę i obniżające poziom cukru we krwi
  • – wspomagające pracę jelit, przyspiesza proces trawienia, reguluje motorykę jelit
  • – hamuje wchłanianie tłuszczów z posiłku, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy i innych chorób układu sercowo – naczyniowego
  • – pozytywnie wpływa na kondycję skóry – regeneruje naskórek

OCET MALINOWY, A ODCHUDZANIE

Jeśli chodzi o odchudzanie to śmiało można sięgać po ocet malinowy, dietetycy chętnie zalecają używanie go podczas odchudzania. Dzięki swoim właściwościom regulującym poziom cukru i insuliny, procesów trawiennych jest dobrym sprzymierzeńcem przy nadwadze i w profilaktyce.

Wg badań przeprowadzonych w USA w 2024r. potwierdzono prozdrowotne działanie octu malinowego. Uczestnicy spożywali żywy ocet malinowy, rozcieńczony wodą, w ilości 2 łyżek dziennie przed kolacją, przez okres miesiąca. Badana grupa to osoby, które były cukrzykami, osoby zagrożone cukrzycą i osoby zdrowe. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że osoby w każdej z tych grup uzyskały po spożyciu octu lepsze wyniki glikemii, osoby z cukrzycą typu II wyniki niższe o 25% niż zwykle, a osoby ze stanem przedcukrzycowym wyniki niższe nawet o 50%. W kolejnym miesiącu osoby, które kontynuowały zażywanie octu zauważono utratę masy ciała o 1kg.

ZASTOSOWANIE OCTU MALINOWEGO:

WEWNĘTRZNIE:

– marynaty

– sosy do sałatek, dressingi

– mizeria

– pasty kanapkowe

– zakwaszanie zup, sosów

– ciasta – bezy, biszkopty

– picie rozcieńczonego octu przed posiłkami (2 łyżki octu i szklanka wody pić na czczo i przed posiłkami)

ZEWNĘTRZNIE:

– tonik lub peeling do twarzy – w peelingach ocet ten może stanowić ok. 40% składu, a w przypadku toników ok. 15%; stosowany na skórę twarzy poprawia jej kondycję, wygładza ją, usuwa przebarwienia, zapobiega procesom starzenia

– płukanka do włosów, która zamyka łuskę włosa – włosy wypłukane w wodzie z octem malinowym są wygładzone, lekkie, błyszczące, oczyszczone z sebum, a skóra głowy ma odpowiednie ph, stosujemy 1 raz w tygodniu; ilość octu nie może przekroczyć stężenia 5-10% całej płukanki, po spłukaniu płukanki nakładamy odżywkę

– skóra – poprawia kondycję cery, usuwa przebarwienia, zapobiega procesom starzenia się skóry i uszkodzeniom

Nie pijemy nierozcieńczonego octu, ponieważ może podrażnić przełyk i żołądek, a stosowany regularnie, osłabiać szkliwo zębów!

CODZIENNE STOSOWANIE PROZDROWOTNE OCTU MALINOWEGO:

250ml wody plus 1- 2 łyżki octu malinowego rano przed śniadaniem lub przed kolacją

Sposób na piękny wygląd i zdrowie to niewątpliwie ocet malinowy!

1 thoughts on “DOMOWY, „ŻYWY” OCET MALINOWY – NATURALNY ZAMIENNIK OCTU SPIRYTUSOWEGO”

  1. Pingback: “ŻYWY” OCET MALINOWY – PRZEPIS – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *